Šablon:Naseljeno mesto u Kosovu-lat Ajvalija je naselje u opštini Priština, Kosovo i Metohija, Republika Srbija.

GeografijaUredi

Nalazi se jugozapadno od Prištine. U neposrednoj blizini nalazi se i naselje Gračanica, sa istoimenim manastirom Srpske pravoslavne crkve. Ajvalija je organizovana kao mesna zajednica opštine Priština, a stara ambulanta u Ajvaliji redovno se koristi kao biračko mesto. Postoji ideja da se obrazuje nova opština Gračanica, a da u sastavu opštine budu Gračanica, Ajvalija, Laplje Selo, Preoce i Sušica. Albanci selo zovu Hajvali, a poštanski kod Kosovske pošte je 10510.

IstorijaUredi

U prošlosti ovde je bila i baza Vojske Jugoslavije, kao i kamp „Viktorija“ švedskog KFOR-a. Takođe i baza Specijalnoj antiterorističkoj jedinici MUP-a Srbije lociranoj u ovom prištinskom naselju. U Ajvaliji se nalazio i Pokrajinski centar za obrazovanje, odmor i rekreaciju omladine i pionira „Heroji Kosova“.

PrivredaUredi

Tu se nalazi i rudnik olovo-cinkove i srebrne rude, koji je 1953. godine temeljno obnovljen. Rudnici Trepča-Priština (jama Ajvalija). Multimilioner Behđet Pacoli još 1983. godine je izgradio luksuzne vile za svoju porodicu, sa saunama, prečistivačima vode i generatorom za struju, u predgrađu Prištine Ajvaliji, a sve u italijanskom stilu.

StanovništvoUredi

Po nekim procenama ovde je živelo 6 albanskih porodica, a selo ima ukupno 30 kuća i većinu čine Srbi. Danas većinu imaju Albanci. Procena broja stanovnika je od 5000, 8000 pa do 10000.

Spoljašnje vezeUredi