Airport (roman)

Airport
Airport Hailey 1968.jpg
korice originalnog izdanja
Autor(i) Arthur Hailey
Država  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Žanr(ovi) roman
Izdavač Doubleday
Datum izdanja 1968
Stranica 440

Airport (sh. Aerodrom) je roman britansko-kanadskog pisca Arthura Haileya originalno objavljen u SAD 1968. godine. Radnja se događa na fiktivnom čikaškom aerodromu (modeliranom prema stvarnom aerodromu O'Hare) i prikazuje kako se njegovo osoblje na čelu sa direktorom Melom Bakersfieldom tokom jedne noći suočava sa nizom izazova - od mećave koja je blokirala jednu od ključnih pista do otkrića da se među putnicima Boeinga 707 koji je odletio sa aerodroma nalazi mentalno poremećeni čovjek koji ga namjerava dignuti u zrak skrivenom bombom kako bi porodica mogla naplatiti policu osiguranja.

Hailey je u Airport uložio izuzetan trud kako bi što realističnije opisao svakodnevno djelovanje suvremenih aerodroma, a čemu je pomoglo i njegovo vlastito iskustvo pilota. Roman je postigao izuzetan uspjeh, zadržavši se trideset sedmica na listi bestselera New York Timesa.

Godine 1970. je adaptiran u istoimeni igrani film koji je također postigao izuzetan komercijalni uspjeh, te potakavši snimanje cijelog niza nastavaka, ali i moderni žanr filma katastrofe.

PovezanoUredi