Airport (roman)

Airport (sh. Aerodrom) je roman britansko-kanadskog pisca Arthura Haileya originalno objavljen u SAD 1968. godine. Radnja se događa na fiktivnom čikaškom aerodromu (modeliranom prema stvarnom aerodromu O'Hare) i prikazuje kako se njegovo osoblje na čelu sa direktorom Melom Bakersfieldom tokom jedne noći suočava sa nizom izazova - od mećave koja je blokirala jednu od ključnih pista do otkrića da se među putnicima Boeinga 707 koji je odletio sa aerodroma nalazi mentalno poremećeni čovjek koji ga namjerava dignuti u zrak skrivenom bombom kako bi porodica mogla naplatiti policu osiguranja.

Airport
korice originalnog izdanja
Autor(i)Arthur Hailey
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)roman
IzdavačDoubleday
Datum izdanja1968
Stranica440

Hailey je u Airport uložio izuzetan trud kako bi što realističnije opisao svakodnevno djelovanje suvremenih aerodroma, a čemu je pomoglo i njegovo vlastito iskustvo pilota. Roman je postigao izuzetan uspjeh, zadržavši se trideset sedmica na listi bestselera New York Timesa.

Godine 1970. je adaptiran u istoimeni igrani film koji je također postigao izuzetan komercijalni uspjeh, te potakavši snimanje cijelog niza nastavaka, ali i moderni žanr filma katastrofe.

Povezano uredi