Ahmet Hadžipašić

Ahmet Hadžipašić
Rođen/a 1. jun 1952. (1952-06-01)
Cazin, NR BiH, FNRJ
Umro/la 23. jul 2008. (dob: 56)
Zenica, BiH
Nacionalnost Bošnjak
Državljanstvo BiH
Zanimanje naučnik, političar
Politička partija Stranka demokratske akcije
Vjeroispovijest islam

Ahmet Hadžipašić (Cazin, 1. 6. 1952. — Zenica, 23. 7. 2008. godine) je bivši Premijer Federacije BiH.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, a Metalurški fakultet u Zenici. Postdiplomski studij i doktorsku disertaciju na Mašinskom fakultetu u Zenici završio je 1990. godine.

Objavio je preko 60 naučno-istraživačkih i stručnih radova i dvije stručne knjige. Radio u firmama: "Željezara" - Zenica, "Agrokomerc" - Velika Kladuša, "Tehnoprojekt" - Zenica, "RMK Inžinjering"- Zenica i na Mašinskom fakultetu u Zenici. Od 24.11.1993.godine radi u "Metalnom" - Zenica. Obavljao je poslove tehnologa-specijaliste, upravnika pogona, samostalnog istraživača, šefa razvoja, člana Upravnog odbora, prodekana na Mašinskom fakultetu u Zenici i direktora firme "Metalno".

Proglašen je za menadžera godine Ze-do kantona 1999. godine i za menadžera decenije 2001. godine. U zvanju redovnog profesora bio je vanjski saradnik Univerziteta u Sarajevu - Mašinskog fakulteta u Zenici (sada već Univerzitet u Zenici) i Univerziteta u Bihaću - Tehnički fakultet u Bihaću. Imao je više stručnih specijalizacija u inostranstvu. U okviru društvenih aktivnosti bio je predsjednik KK "Metalno" Zenica i predsjednik NK "Čelik" Zenica. Bio je oženjen je i otac troje djece:najstarija, docent dr sci.med.Emina Hadžimuratović, subspec. neonatologije,srednja primarijus mr.sci.dr Amra Hadzipasic, spec.stom.prot. i najmlađa mr.sci.oecc.Selma Hadzipasic Čevra.

Umro je u Zenici dana 23. 7. 2008. godine od posljedica srčanog udara.[1]

Također pogledajteUredi

ReferenceUredi