Ahilej i Patroklo

Ahilej i Patroklo se pojavljuju u Trojanskom ratu. U Ilijadi se prikazuje kako su oni vrlo povezani, ali njihov ljubavni odnos nije jasno prikazan. Suvremeni kritičari njihov odnos smatraju ili ne-seksualnim ili egalitarnim gej odnosom.

Ahilej povezuje ruku Patrokla

Genealogija i porodične veze uredi

Zeus
 
 
 
 
 
Egina
 
 
 
 
 
 
Aktor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Endis
 
 
 
EakMenetej
 
 
 
Periopis
Polimela
Stenela[1]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pelej
 
 
 
 
 
Patroklo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ahilej i Patroklo su rodbinski povezani, jer je Egina Patroklova baka po ocu, a Ahilova prabaka po ocu. Ovo znači da je seksualna veza između njih bila incest.

O odnosu uredi

Ahilej je bio bijesan zbog ubojstva Patrokla. Nije htio ići u borbu zbog zapovjednika Agamemnona, zbog čega grčka vojska trpi velike neuspjehe i u borbu se vraća sa strahovitim bijesom da bi osvetio smrt Patrokla kojega su ubili Trojanci. Iako Homer ne opisuje njihov odnos u detalje, on u mnogome određuje Ahilejeve postupke. Ahilej je nježan prema Patroklu, a okrutan i arogantan prema drugima. Iako se svi ratnici bore za osobnu slavu ili za svoj polis (grad), u nekim trenucima Ahilej ističe svoj odnos s Patroklom iznad ostalih. Ahilej nakon Patroklove smrti nije htio jesti te se sipao pepelom od jada. Ahilej se vraća u bitku samo s jednim ciljem – da se osvetu Hektoru za ubojstvo Patrokla, iako su ga bogovi opomenuli da će zbog toga izgubiti život. David Halperin primijećuje da Homer ne prikazuje "Ahileja i Patrokla kao ljubavnike (iako si neki Atinjani smatrali da je dao dovoljno nagovještaja (Eshil, fragmenti 135, 136 Radt; Platon, Gozba 179e-180b; Eshin Protiv Timarha, 133, 141-50)), ali također ne čini mnogo ni da isključi takve interpretacije."[2] Od klasične Grčke, pa posebno u helenizmu sve do Rimljana, odnos između Patrokla i Ahileja smatran je ljubavnim pederastičkim, a u Eshilovoj tragediji Mirmidonci, od koje su danas sačuvani samo fragmenti, njihov odnos je prikazan kao seksualni, a Ahilu je pripisana uloga erasta (zbog toga što je osvetio smrt svog ljubavnika, iako su ga bogovi opomenuli da će zbog toga umrijeti), dok je Patrokolo, iako stariji, eromenos.

Reference uredi

  1. Izvori navode tri Menetejeve žene i time tri moguće majke Patrokla
  2. Oxford Classical Dictionary, third edition. Simon Hornblower and Antony Spawforth, eds. Oxford: Oxford University Press, 1996. p. 721. ISBN 0-19-866172-X.