Ahhotep
na hijeroglifima
iaHR4
t p

Ahhotep I (alternativno Ahhotpeilior Aahhotep) je bila drevna egipatska kraljica koja je živjela oko 1560- 1530. pne., u doba ranog Novog egipatskog kraljevstva. Kao članica Sedamnaeste dinastije, bila je kći kraljice Tetisheri (Teti Mala) i Taoa I, te vrlo vjerojatno sestra/supruga faraona Tao II.

Porodica i životUredi

Za Ahhtotep se vjeruje da je svom suprugu/bratu Taou II Hrabrom rodila dvoje sinova - Kamosea i Ahmosea - koji će postati faraoni, a potonji istjerati Hikse iz Donjeg Egipta te ponovno ujediniti državu.

Iako se Ahmose obično naziva osnivačem Osamnaeste dinastije, neki egiptolozi tu čast poklanjaju upravo Ahhotep. Kao razlog se navodi veliki ugled koji je uživala u porodici, odnosno počasti koju su joj na spomenicima odali budući faraoni, te naznake da je i sama sudjelovala u vojnim pohodima protiv Hiksa.

Slično kao i njena majka Tetisheri, Ahhotep je vodila svakodnevne upravne poslove u Tebi, dok su joj suprug i djeca bili zauzeti vojnim pohodima. Vjeruje se da je služila kao regent nakon što joj je muž Tao II poginuo u sukobu s Hiksima. Istu je ulogu preuzela i nakon što joj je sin Kamose preminuo nakon uspješnog pohoda protiv Hiksa.

Njeno je regenstvo prestalo kada je Ahmose bio dovoljno star da pokrene konačni pohod protiv Hiksa. Međutim, i nakon toga je Ahhtoep nastavila imati važnu ulogu u upravi, a prema egipatskim izvorima je umrla u dobi od 90 godina.

Pokopana je u Tebi, u blizini svog sina Kamosea.

GrobUredi

Grob Ahhotep je pronađen 1859. na lokalitetu Dra Abu el-Naga kraj Tebe.

U njemu je pronađen sarkofag s nizom vrijednih predmeta, kao i s prilično istrunulom mumijom.

LiteraturaUredi

  • Lawless, Jennifer Studies in Ancient Egypt
  • Callender (1995) The eye of Horus
  • Grimal, Nicholas (1994) A history of Ancient Egypt, Oxford
  • Eternal Egypt