Aheront (rijeka)

Aheront (grčki: Αχέρων) je rijeka u Epiru na sjeverozapadu Grčke duga 50 km. [1]

Aheront
Αχέρων
Acheron 01.jpg
Lokacija
Države Grčka
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Tomaros
1 600 m
Ušće
  – aps. visina
selo Ammoudia (Parga)
m
Dužina50 km
PritokeTsangaritikos, Kokytos, Pyriflegetheon
Hidrologija
Ulijeva se uJonsko more

Geografske karakteristikeUredi

Aheront izvire na obroncima planine Tomaros, kod sela Zotiko, na nadmorskoj visini od 1 600 [1]u Prefekturi Janjina. Od izvora teče u pravcu zapada preko Prefekture Tesprotija do svog ušća u Jonsko more kod sela Ammoudia, pored grada Parga u Prefekturi Preveza.

Aheront sa svojim pritokama ima sliv velik oko 763 km². [1]Rijeka u svom kratkom toku teče kroz tamne klisure i na par mjesta ponire, zbog tog su stari Grci vjerovali da uz njene obale živi proročište mrtvih. [2]

Rijeka Aheront u mitologijiUredi

 
Karta sliva rijeke Aheront

Aheront je u grčkoj mitologiji bio poznat kao rijeka boli, jedna od pet rijeka podzemnog svijeta - Hada [2](ostalih 4 bile su Stiks, Kokita, Flegeton i Leta).

U svom epu Odiseja - Homer je Aheront opisao kao rijeku Hada, u koju utječu rijeke Kokit (rijeka jadikovanja) i Flegeton (plamena rijeka). U vrijeme Antičke Grčke riječ Aheront izgovarala se je kao ὁ ἄχεα ῥέων (ho akhea rheōn), a to je značilo rijeka boli [3]a vjerovalo se da je povezana sa rijekom Stiks, preko koje je mitski Haron prevozio duše tek umrlih u Had.

U Antičkoj Grčkoj bilo je još nekoliko rijeka koje su se zvale Aheront [2]ali izgleda da je ovaj epirski pravi mitološki jer su pored Parga pronađeni ostatci hrama Nekromanteiona, a to je jedini hram posvećen bogu Hadu.

Galerija slika sa rijekeUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Acheron the River (grčki). Paramythia. Arhivirano iz originala na datum 2013-06-21. Pristupljeno 18. 06. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Acheron (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 18. 06. 2013. 
  3. Acheron (engleski). Wordnik. Pristupljeno 18. 06. 2013. 

Vanjske vezeUredi

Vanjske vezeUredi