Agripa Postum

(Preusmjereno sa stranice Agrippa Postumus)

Marko Vipsanije Postum Agripa (Marcus Vipsanius Postumus Agrippa), također poznat i kao Agripa Postum ili Postum Agripa (26. januar 12. pne. - 20. august 14. n.e.) bio je rimski aristokrat iz vremena ranog Carstva i član Julijevsko-Klaudijevske dinastije.

Agripa se rodio kao treći sin rimskog državnika Agripe i Julije, kćeri-jedinice cara Augusta. Godine 17. pne. August je njegova dva starija brata - Lucija i Gaja - formalno usvojio i tako ih učinio svojim prezumptivnim nasljednicima. Postum nije usvojen, jer je August htio da se očuva loza njegovog prijatelja Agripe.

Međutim, kada su početkom 1. vijeka n.e. oba brata umrla, August je usvojio te tako prezumptivnim nasljednicima učinio Postuma i njegovog očuha Tiberija. Između njih dvojice je nastalo oštro suparništvo, pri čemu Postumu od pomoći nije bila od pomoći prijeka narav i sklonost nasilju o kojoj govore neki antički izvori.

Godine 9. Postum se našao upleten u zavjeru svoje sestre protiv Augusta pa je uhapšen i prognan na otok Planaziju, čime je Tiberije postao jedini nasljednik. Godine 14. je neposredno pred Augustovu smrt ili neposredno nakon nje pogubljen. Nikada nije utvrđeno tko je dao naređenje za pogubljenje, od koga se Tiberije javno distancirao.

Godine 16. se u Rimu pojavio rob po imenu Klement koji je za sebe tvrdio da je Postum. Prije nego što je uhvaćen i pogubljen stekao je veliki broj sljedbenika.

Postum je sa simpatijama prikazan u romanu Ja, Klaudije Roberta Gravesa, koji, između ostalog, sugerira da se August u posljednji trenutak predomislio i htio rehabilitirati Postuma, ali ga je u tome spriječila zavjera Tiberija i Livije. Roman također sugerira da je Klement stvarno bio Postum. Taj detalj, međutim, nije ušao u scenarij istoimene TV-serije, gdje je njegov lik tumačio John Castle.

Reference uredi