Agnes od Babenberga

Agnes od Babenberga (njemački: Agnes von Babenberg, poljski: Agnieszka Babenberg; o. 1108/13 – 24/25. januar 1163), bila je njemačka plemkinja iz frankonijske kuće Babenberg koja je brakom postala velika kneginja Poljske i vojvotkinja Šleske.

Agnes od Babenberga
Vladavina 1138–1146
Prethodnik Salomea od Berga
Nasljednik Vjačeslava od Novgoroda
Vladavina 1138–1146
Prethodnik nova titula
Nasljednik Vjačeslava od Novgoroda
Suprug/a Władysław II Izgnanik
Potomstvo Bolesław I Visoki
Mieszko I Krivonogi
Richeza, kraljica Kastilje
Konrad Tankonogi
Kuća Kuća Babenberg (po rođenju)
Pjastovići (po braku)
Otac Leopold III, markgrof Austrije
Majka Agnes od Njemačke
Rođen/a o. 1108/1113
Umro/la 24/25. januar 1163
Altenburg, Sveto Rimsko Carstvo

Bila je kćer markgrofa Leopolda III od Austrije i njegove druge supruge Agnes, najstarije kćeri cara Heinricha IV.Cawley, Charles, AUSTRIA, Foundation for Medieval Genealogy, pristupljeno August 2012 , Šablon:Better source</ref> Godine 1125. se udala za Vladislava, sina poljskog kneza Boleslava III Krivoustog, koji je na taj način nastojao u Babenberzima steći saveznike protiv novog rimsko-njemačkog cara Lotara III. Godine 1138. Boleslav je umro, te je Poljska temeljem njegove oporuke podijeljena među njegovim sinovima, s time da je Vladislav dobio titulu "velikog kneza" ("princeps"), kao i vlast nad Šleskom.

Odmah po dolasku na vlast, Vladislav je nastojao na silu ujediniti državu, pri čemu je, kako navodi kroničar Wincenty Kadłubek, glavni podstrekač sukoba s braćom bila upravo Agnes koju naziva "tigrica". Kronike navode da je upravo ona dala zarobiti vođu nezadovoljnih plemića Piotra Wlostowica, koga je htjela pogubiti; muž joj se, međutim, zadovoljio time da Piotr bude "samo" iskopane oči i izvađen jezik, te bude prognan. Tiranska vladavina Vladislava i Agnes je 1146. dovela do ustanka u kome su oboje prognani.

Vladislav i Agnes su našli utočište kod češkog kneza Vladislava II, a potom kod njemačkog kralja i Agnesinog polubrata Konrada III, koji je čak nakratko pokušao vojnom ekspedicijom svoje rođake vratiti na vlast. Ništa uspješnija nije bila intervencija pape Eugena III, koji je na Poljsku 1148. bacio intedirkt traživši povratak Vladislava. Godine 1157. je novi car Friedrich Barbarossa pokrenuo pohod na Poljsku i porazio kneza Boleslava IV; međutim, umjesto da vrati tetku na vlast, zadovoljio se staviti Boleslava u vazalni odnos i od njega ishoditi obećanje o tome da će Šlesku ostaviti Vladislavovim sinovima.

Vladilsav i Agnes su ostatak života proveli u izgnanstvu. Za Agnes se ne zna točan datum smrti, ali se vjeruje da je to bilo između 30. maja 1159. kada je umro njen muž i 1163. kada su joj sinovi Boleslav I Visoki, Mieszko I Krivonogi i Konrad Tankonogi preuzeli nasljedstvo. Kćer Richeza joj se 1152. udala za kastiljskog kralja Alfonsa VII.

Literatura uredi

  • Allstrom, Carl Magnus. Dictionary of Royal Lineage (Poland), 1902
  • Louda, Jirí and Michael MacLagan. Lines of Succession: Heraldry of the Royal Families of Europe, 2nd edition. London, UK: Little, Brown and Company, 1999.
Agnes od Babenberga
Rođen/a: o. 1108/13 Umro/la: 24. ili 25. januar 1163
Kraljevske titule
Prethodi:
Salomea od Berga
velika kneginja Poljske
1138–1146
Slijedi:
Vjačeslava od Novgoroda