Agios Nikolaos, Kreta

Agios Nikolaos (grčki: Άγιος Νικόλαος) ili Ajos Nikolaos je grad na obali grčkoga otoka Krete. Smješten je istočno od Irakliona, sjeverno od grada Jerapetra i zapadno od grada Sitija. Agios Nikolaos je glavni grad Prefekture Lasiti, izgrađen je na ruševinama antičkoga grada Kamara.

Agios Nikolaos
Άγιος Νικόλαος
Agios Nikolaos
Osnovni podaci
Država  Grčka
Periferija Kreta
Prefektura Lasiti
Stanovništvo 19, 462 (2001.[1])
Površina 317.834 km²
Visina 0-10 m
Koordinate 35°11′N 25°43′E / 35.183°N 25.717°E / 35.183; 25.717
Poštanski broj 721 00
Pozivni broj 28410
Registarska oznaka AN
Gradonačelnik Dimitrios Kounekakis
Karta
Agios Nikolaos na mapi Grčke
Agios Nikolaos
Agios Nikolaos

Položaj grada na karti Grčke

Historija uredi

Prostor Agios Nikolaosa bio je naseljen već sredinom minojskog razdoblja (2100. pne.-1560. pne.)

 
Šetalište u Agios Nikolaosu

U 8. vijeku pne. tu su naselili Dorani koji su osnovali svoj grad Lato na brdu, kod lokaliteta Gulàs, blizu današnjeg sela Kritsa, oko 11 km od Agios Nikolaosa. Oni su na terenu današnjeg grada osnovali svoju luku Kamara. [2]Vremenom je Lato propadao a Kamara rasla i razvijala se da bi za rimskih i bizantskih vremena to postalo središnje naselje tog dijela Krete. Iz bizantskog razdoblja ostala je očuvana mala crkva sv Nikole iz 10. vijeka po kome je današnje naselje i dobilo ime. Agios Nikolaos znači Sveti Nikola, a takvih naselja ima po grčkom prostoru jako puno, na Cipru se nalazi drugi poznati Agios Nikolaos, jer Sveti Nikola je osim što je bio zaštitnik pomoraca, darivatelj djece bio i ostao i patron Grka.

 
Gradska riva

Agios Nikolaosom su potom vladali Arapi, Đenovežani, Venecijanci i Otomansko carstvo. Đenovežani su podigli svoju utvrdu Mirabelo, na brdu Nomarkija, od koje je ostalo samo ime, za istoimeni Zaljev Mirabel u kojem se smjestio grad. Venecijanci su početkom 13. vijeka u istom zaljevu, izgradili solane u obližnoj Elundi, udaljenoj oko 12 km od Agios Nikolaosa. Zbog sve veće otomanske opasnosti oni su na ulazu u zaljev na otočiću Kalidon u 16. vijeku tu podigli utvrdu Spinalonga, koja je i nakon pada Irakliona i cijele Krete u otomanske ruke 1669. još pune 46 godine ostala u njihovim rukama.

 
Slatkovodno jezero Vulismeni, atrakcija grada
Agios Nikolaos

.

Agios Nikolaos danas uredi

Današnji Agios Nikolaos je poznata turistička destinacija, središte rivijere Lasiti, koja se sastoji od dvadesetak manjih naselja. Prvi veći luksuzni hotel Elunda beach podignut je 1969, nakon toga podignuta su još četiri velika luksuzna hotela. Najveća atrakcija cijele rivijere je slatkovodno jezero Vulismeni u samom gradu Agios Nikolaosu. U okolici postoje brojne male uvalice i mali otok Agioi Pantes.

U samom gradu treba posjetiti Arheološki muzej (podignut 1970.), koji ima brojne artefakte iz grada i okolice. Velika atrakcija je tradicionalna izložba cvijeća Iris, uz brojne ljetne fešte. Turisti uglavnom dolaze iz zapadnoevropskih zemalja a domaći grčki turisti pohrle u Agios Nikolaos sredinom augusta.

Promet uredi

Pored grada je aerodrom Nikos Kazantzakis, a preko Irakliona postoje brojni trajakti za Pirej. Iz samog grada, ljeti dnevno prometuju dva broda za Pirej i otoke Dodekaneza.

Reference uredi

Vanjske veze uredi