Age of Empires III

Age of Empires III (AOE III) je računarska igra koju je razvila kompanija Ensemble Studios, a izdala Microsoft Game Studios. Ova igra, po žanru strategija u realnom vremenu, u Severnoj Americi je izdata 18. oktobra 2005, a u Evropi 5. novembra iste godine. Predstavlja treći deo serijala Age of Empires i naslednika igre Age of Empires II: The Age of Kings. Igra prikazuje evropsku kolonizaciju Severne Amerike, između 1500. i 1850. (u ekspanziji Age of Empires III: The War Chiefs dešavanja u igri su produžena do 1876). Može se igrati sa 8 evropskih civilizacija.

Age of Empires III
Razvio Ensemble Studios
Verzija 1.12 (1.0.4 na Mac OS X)[1]
Datum(i) objavljivanja Severna Amerika 18. oktobar 2005.
Evropa 5. novembar 2005.
Žanr(ovi) strategija u realnom vremenu
Platforme Mikrosoft Vindouz, Mac OS X, Vindouz Mobajl, N-Gage
Medijum CD, DVD
Potrebne specifikacije sistema
Vindouz[2]

Makintoš

Način kontrole tastatura, miš
Prethodnik Age of Empires II: The Age of Kings

Age of Empires III je doneo nekoliko novina u serijalu, dodatkom koncepta matičnog grada (engl. Home City), koji predstavlja kombinaciju strategije u realnom vremenu i potezne strategije. Izdata su dva proširenja ove igre: Age of Empires III: The War Chiefs 17. oktobra 2006, koje uvodi tri severnoameričke indijanske civilizacije, i Age of Empires III: The Asian Dynasties, izdato 27. oktobra 2007. godine sa dodatkom tri azijske civilizacije.

Age of Empires III je prodata u ukupno dva miliona primeraka do maja 2008. Takođe je dobila brojne nagrade, uključujući i nagradu GameSpy za „najbolju strategiju u realnom vremenu 2005. godine“ i za najprodavaniju igru 2005. godine.[3] Bila je sedma igra po broju prodatih prmeraka 2007. godine.[4]

Glu Mobile je izdao igru za Nokijinu platformu N-Gage 28. aprila 2009.[5][6][7]

Opis igre uredi

Radnja igre Age of Empires III smeštena je većim delom u Novi svet u kolonijalnom dobu, otprilike između 1492. i 1850.[8] Kao i u prethodnoj igri, od igrača se očekuje da pretvori svoj narod od običnog sela u veliku državu, prolazeći kroz razna „doba“ tehnološke razvijenosti — od kolonije, preko tvrđave, industrijskog i carskog do imperijalnog doba (engl. Ages of: Colony, Fortress, Industrial, Imperial), i da pri tom porazi svog protivnika. Postoje dve glavne grane igranja: prva je ekonomska, koja se sastoji od nadogradnje raznih izvora sirovina i proizvodnje civilnih jedinica za njihovo sakupljanje i gradnju novih zgrada, i vojna, koja se sastoji od vojnih jedinica za borbu protiv neprijatelja.[9] Jednu okršaj igru (engl. skirmish) igraju dva ili više igrača koji se takmiče u razvitku boljih zgrada i jedinica, kako bi eventualno jedan nadvladao druge kroz borbu ili primoravajući ih na predaju. Igrač pobeđuje ako njegove jedinice i građevine ostanu jedine na mapi. Igra ima i druge dodatke; svaki igrač može da ima još vrsta vojnika, zgrada ili druge ekonomske ili vojne bonuse koje će mu pomoći u igri.[9]

Na raspolaganju su tri vrste igre: kampanja sa pozadinskom pričom, pojedinačni dvoboj (igra u kojoj jedan igrač igra protiv računara) i mrežna igra za više igrača (u kojoj igrač može da igra protiv drugih igrača ili da zajedno igraju protiv računara).[10]

Igra za više igrača uredi

Igrači se mogu umrežiti koristeći Ensemble Studios Online (ESO), putem lokalne mreže ili interneta.

Age of Empires III nudi besplatan korisnički račun na ESO serveru. Slično Blizardovom Battle.net-u, ESO omogućava mečeve u kojima se igrači mogu međusobno dopisivati. Svaki kupljeni primerak igrice nudi jedan ovakav nalog. Zanimljiva prednost ove igre je što igrač ne mora da počne igru ispočetka ili da poseti neki sajt da bi registrovao igru.

Na ESO, igrač može da osnuje Matični grad kao i u režimu za jednog igrača i dobije neke vojne činove posle svake pobede. Kako igrač pobeđuje u igri, dobija sve više i više činove, sve dok ne dostigne najviši čin — feldmaršal. Ovaj sistem je zasnovan na takozvanoj nominalnoj snazi (engl. Power Rating): svaka aktivnost u igri se nagrađuje bodovima, ali pobeda nad igračima sa boljim položajem donosi više bodova. Isto tako, bodovi se gube ako igrač počinje više da gubi nego što pobeđuje i eventualno gubi svoj rang.[11]

Igrač može koristiti Brzo pretraživanje (engl. Quick Search), ako želi da se brzo uključi u nekoj igri i dobiće protivnika sa manjim ili relativno višim ili potpuno istim rangom.

Način igre uredi

Igrač počinje sa gradskim centrom ili doseljeničkim kolima, sa jednim istraživačem i nekoliko doseljenika. Tačna pozicija neprijatelja, neutralnih strana ili domorodačkih plemena je nepoznata tj. neistražena. Ako je u igri i saigrač, onda se pogled deli, tj. igrač vidi isto što i njegov saigrač. Igrači istražuju mapu i počinju da sakupljaju hranu, novac ili drva, koji se troše kroz gradnju zgrada, treniranje vojnih jedinica ili doseljenika i unapređivanje tehnologije. Potezi poput proizvođenja jedinica, konstruisanja zgrada, ubijanja neprijateljskih jedinica itd. daju igraču bodove za iskustvo. Ovi bodovi se troše kako bi se mogli iskoristiti bonusi iz Matičnog grada. Pod tim se podrazumevaju jedinice, nadogradnje ili sirovine. Igra se igra kao bilo koja strategija u realnom vremenu tj. sve dok jedna strana ne nadvlada. Igrač pobeđuje kad se unište sve neprijateljske jedinice i zgrade.

Doba uredi

Kao i u mnogim strateškim igrama, i u ovoj igri igrač može da prođe u narednu tehnološku fazu, koja daje bolje jedinice i zgrade. U igri se ovo zove „doba“ i ono predstavlja istorijski period. Postoje sledeća doba: doba otkrića (engl. Discovery Age), koje predstavlja period kad su Evropljani otkrili Ameriku i daje igraču mogućnost da razvija tehnologiju; kolonijalno doba (engl. Colonial Age), koje predstavlja evropsko istraživanje Novog sveta i dodaje mogućnost da se treniraju rane vojne jedinice; doba tvrđava (engl. Fortress Age), koje predstavlja doba utvrđivanja evropskih kolonija, dodaje mogućnost pravljenja tvrđava i daje kompletniju vojsku; i industrijsko doba (engl. Industrial Age), koje omogućava jaču ekonomiju zbog boljih zgrada za prikupljanje sirovina i daje bolju artiljeriju.

Imperijalno doba (engl. Imperial Age) otključava sve jedinice i zgrade i daje igraču mogućnost da dva puta šalje jedinice i hranu iz Matičnog grada. Sva unapređivanja u nova doba plaćaju se novcem, osim prelaska u kolonijalno doba, koje zahteva samo hranu. Troškovi prelaska u novo doba zavise od doba, ali ne i od civilizacije.

Slično sistemu unapređivanja u igri Age of Mythology,[12] Age of Empires III koristi politički sistem (engl. Politician System) za dobijanje bonusa prilikom ulaska u novo doba. Kada igrač odluči da pređe u novo doba, daje mu se izbor od tri političara, koji daju različite bonuse. Političari obično daju bonuse u prirodnim sirovinama ili vojsci.

Civilizacije uredi

Age of Empires III daje mogućnost igraču da upravlja sa osam različitih civilizacija:[13] Španija, Velika Britanija, Francuska, Portugal, Holandija, Rusija, Pruska i Osmansko carstvo; svaka sa svojim prednostima i manama.[14] Svaka nacija ima svoje specijalne jedinice. Specijalne jedinice uključuju Nacionalnu gardu, koja postaje najjača jedinica posle unapređivanja u Imperijalno doba, ali su veoma skupa. Igrač može da promeni ime svome Matičnom gradu, Istraživačevo ime i dobija da upravlja jednim periodom u ime svojih vladara (kao na primer Napoleon Bonaparta za Francuze ili Sulejman Veličanstveni za Turke ). Svaka civilizacija može da prizove specijalne isporuke koje su jedinstvene samo za njih (npr. samo Nemci mogu da prizovu plaćenike u kolonijanom dobu).

Zastava Civilizacija Ličnost Glavni bonus [15][16]
  Španci, Španija Kraljica Izabela I Španci imaju veoma dobru pešadiju i konjicu, veoma su fleksibilni na početku igre zbog brze isporuke iz Matičnog grada. Španski istraživač može da trenira ratne pse kada se dostigne Doba otkrića. Njihove specijalne jedinice su Rodelero, Lanser, Misionar, Espada, Garočista i Tersio Pajkmen.
  Britanci, Ujedinjeno Kraljevstvo Elizabeta I Britanci grade vile, koje su 35 % skuplje od obične kuće, ali se dobijaju besplatni kolonisti posle konstruisanja. Ovo ubrzava njihovu ranu igru i sakupljanje sirovina. Njihova vojska je najjača u kasnijim fazama igre, ali imaju najjaču ekonomiju na početku igre. Njihove jedinstvene jedinice su Velški strelac koji ima najveći radijus za napad u igri, Kongrivova raketa, crveni mundiri, Kraljevska garda i husari.
  Francuzi, Francuska Napoleon Bonaparta Francuzi treniraju veoma jake koloniste koji se mogu kasnije transformisati u vojnike (zbog revolucije u periodu vladanja Napoleona). Ova civilizacija ima mnoge domorodačke jedinice koje se mogu dostaviti, zato što su za razliku od Britanaca sklopili savez sa Indijancima u svojoj istoriji. Francuzi treniraju najjaču konjicu u igri, kirasire, žandarme i Voltere.
  Portugalci, Portugal Henrik Moreplovac Portugalci dobijaju besplatna zaprežna kola posle svakog novog doba u koje uđu. Ova kola mogu napraviti besplatni gradski centar. Ova civilizacija ima dodatne istraživačke mogućnosti, kao što je mogućnost prizivanja dodatnog istraživača iz Gradskog centra i takozvano Špijunsko staklo (engl. spyglass) koju igrač može aktivirati da bi otkrio deo mape. Imaju izbalansiranu vojsku, koju podržava jaka mornarica. Njihove jedinstvene jedinice su Kasador (engl. Cassador), Organske rakete (engl. Organ gun), Žinet Dragoni (engl. Jinete Dragoon) i Žorero musketari (engl. Guerreiro Musketeer).
  Holanđani, Holandija Moris Oranski Holanđani treniraju svoje koloniste uz pomoć zlata umesto hrane, pa od početka igre zavise od ove sirovine. Ova mana je umanjena time što Holanđani mogu izgraditi banke, zgrade koje besplatno daju novac, i koje su jedinstvene za ovu civilizaciju. Njihove jedinstvene jedinice su izaslanik (engl. Envoy), Riter (engl. Ruyter), helebarda (engl. Halberdier), Riter sa karabinom i brod Floet (engl. Fluyt).
  Rusi, Rusko carstvo Ivan Grozni Rusi treniraju mnogobrojne jedinice u grupama, ubrzavajući svoju produktivnost još na početku igre. Time dobijaju šansu da nadvladaju svog neprijatelja još na početku, što im daje prednost u toj fazi. Njihove jedinice su veoma jeftine i skoro trenutno se treniraju. Njihove jedinstvene jedinice su strelci (engl. Strelet), Kozaci (engl. Cossack), opričnici (engl. Oprichnik), tatarski strelci (engl. Tatars Archers) i grenadiri (engl. Grenadier). Kasnije u igri mogu veoma brzo praviti tvrđave.
  Nemci, Pruska Fridrih Veliki Nemci predstavljaju sve centralnoevropske države i igru započinju sa jednim doseljeničkim kolima umesto sa Gradskim centrom i doseljenicima. Nemački Matični grad jedino šalje doseljenička kola koja imaju efekat kao dvojica kolonista. Njihova vojska se razvija ravnomerno zato što su im dati ulani kao bonus za svaku isporuku. Takođe, Nemci mogu prizvati plaćenike pre bilo koje civilizacije. Njihove jedinstvene jedinice su: Dopelsoledner (nem. Doppelsöldner), Ulani, borna kola (engl. War Wagon) i doseljenička kola (engl. Settler Wagon). Nemci su bolji u kasnijoj igri, jer se zbog doseljeničkih kola i boljih kolonista veoma brzo razvijaju.
  Turci, Osmansko carstvo Sulejman Veličanstveni Turska ekonomija je slaba, ali konstantna, zbog činjenice da se kolonisti automatski treniraju i uopšte ne koštaju. Osmanska vojska se uglavnom oslanja na artiljeriju, mnoge artiljerijske jedinice su jedinstvene kao što je Veliki turski bombarder - najjača artiljerijska jedinica u igri. Osmanlijama nedostaje laka pešadija: jedinu jedinicu koju mogu da treniraju su janjičari, malo jače jedinice od musketara. Pored janjičara i bombardera jedinstvene jedinice su Abus top (engl. Abus Gun), spahije (engl. Sipahi), galije (engl. Galley), imami (engl. Imam) i spahija Husar. Turci su specijalizovani za početak igre zbog svoje stabilne ekonomije.

Ima i drugih civilizacija koje se igraju putem kampanje - Vitezovi svetog Jovana, plaćenici Džona Bleka i Falkonska Železnička kompanija (SAD)[17] Ove civilizacije se igraju na potpuno isti način, ali sa malim izmenama. Civilizacije iz kampanje koje se ne mogu igrati su pirati, Krug Osusa (engl. Circle of Ossus) i Indijanci, mada se oni mogu igrati preko prepravljača za scenario.

Ima 12 različitih plemena, ali nisu svaka za sebe igrajuća frakcija. Ali igrači mogu formirati alijanse tako što naprave trgovačku stanicu (engl. trading post). Ta plemena su Asteci, Karibljani, Čiroki, Komanči, Kri, Inka, Irikuvai, Lakota, Maja, Notka, Seminjol i Tupi.[18]

Tri plemena se mogu igrati u proširenju Age of Empires III: The War Chiefs: Irikuvai, Lakota (pod imenom Sijuksi) i Asteci. Ove civilizacije su uklonjene iz igre i njihovi kampovi su zamenjeni plemenima Hjuron, Šajeni i Zapotek.[19]

Matični grad uredi

Age of Empires III je prva igra koja uvodi koncept „Matičnog grada“.[20]

Matični grad funkcioniše skoro isto kao i drugi igračevi gradovi, ali za razliku od grada na mapi on nije aktivan u igri. Ne može biti napadnut i uništen, mada postoji moć koja se dobija ulaskom u Imperijalno doba zvana Blokada (engl. Blockade), koja sprečava igrača da dobija isporuke iz Matični grada. Slično kao u poteznim igrama [21] može biti nadograđen između igre i da tako ostane gotovo zauvek, sve dok ga igrač ne izbriše iz igračkog menija.

Može se napraviti više od jednog Matičnog grada, ali on samo podržava jednu civlizaciju zasebno.

U Matičnom gradu postoje tri zgrade koje se mogu nadograđivati kako bi se poboljšale isporuke igraču tokom igre. Zgrade su: Kompanija za trgovinu sa Novim svetom (engl. The New World Trading Company), Vojna akademija (engl. the Military Academy), Katedrala (engl. the Cathedral), Manufakturna fabrika (engl. the Manufacturing Plant) i Luka (engl. the Harbor).[22]

Igrač može da otvori ekran svog „Matičnog grada“ tako što u samoj igrici u donjem levom uglu pritisne svoju nacionalnu zastavu. Međutim, on ne može da menja odabir karata, veća da koristi karte koje je spremio pre igre.

Tokom igre igrač dobija iskustvo (engl. XP ili experience) za akcije koje izvršava tokom igre kao što je: treniranje jedinica, ubijanje protivnika ili konstruisanje zgrada. Kada god dobije određenu količinu ovih poena igrač može da prizove iz Matičnog grada odgovarajuće isporuke. Vreme isporuka se usporava tokom igre, zbog sve većeg broja poena koji treba da se ima kako bi se isporuka prizvala. Takođe sve iskustvo se sakuplja u Matičnom gradu kako bi grad mogao da se unapredi na veći nivo i kako bi se unapredile karte.

Igrač može da sa kartama pravi različite kombinacije: „bum“ (ekonomska kombinacija), „raš“ (vojna kombinacija) ili „turtl“ (odbrambene kombinacije).[22]

Prvih nekoliko karata je automatski dodato u igračev špil. Tokom igre, kada igrač dobije još karata, on može menjati svoj špil dodajući nove ili oduzimajući stare.

U Matičnom gradu uvek postoje najmanje dva špila kako bi, kad se jedan špil potroši, drugi mogao da ga zameni. Ovo daje mogućnost igraču da pravi mnogo različitih špilova za različite mape. Svaki špil podržava 20 karata.

Svaki Matični grad može menjati svoj izgled, ali bez uticaja na igru. Kada menja izgled gradu, igrač može da dobije sasvim jedinstvene ličnosti koje se ne mogu igrati na mapi (primer: muzičar ili prostitutka), može da menja boje grada ili da postavlja različite objekte ili dekoracije širom grada. Igrač dobija opciju prepravljanje (engl. customization) kada god pređe na novi nivo.

Jedinice uredi

Jedinice u igri su zasnovane (kao i kod prethodnika) na jedinicama iz istorijskog perioda svake civilizacije. Igrač kontroliše raznovrsne civilne i vojne jedinice, koristeći ih da proširi svoju civlizaciju, kao i da vodi rat sa svojim protivnicima.

Osnovna jedinica je "Kolonista" (engl. Settler). Ova civilna jedinica služi da bi se sakupljale sirovine (tokom lova, gajenjem stoke, sečenjem drveća, kopanjem ruda i sakupljanjem sa farmi i plantaža) i konstruišući zgrade, kako bi poboljšali ekonomiju civilizacije.

Vojne jedinice se koriste kako bi se igrač borio sa protivnikom. Pešadija je najjeftinija i može se samo kretati na kopnu, koristeći oružje za gađanje od obične batine do ranijih puškama. Teška artiljerija takođe koristi oružje za gađanje, najviše topove i minobacače; međutim takođe postoji artiljerija naoružana granatama. Postoji i konjica, koja je naoružana hladnim oružjem kao što je mač ili vatrenim oružjem kao što su pištolji. Jedinice naoružane vatrenim oružjem nanose bonus štetu istim jedinicama naoružanim hladnim oružjem.

Nova jedinica je istraživač (engl. Explorer), koji obično služi da istraži nepoznato područje. Sposoban je i da napravi trgovačke radnje (engl. Trading Posts) i ima specijalan napad. Ova jedinica ne može biti ubijena već može biti ranjena i ostaje nepomična na mestu gde ga je neprijatelj ranio. Ponovo postaju aktivni kada se u blizini nađe neka igračeva ili prijateljska jedinica, a može biti i otplaćen, tj. može postati aktivan u gradskom centru. Neke isporuke mogu poboljšati sposobnosti istraživača, kao na primer pas koji pomaže istraživaču u borbi.

Brodovi su dostupni samo na nekim mapama; ova vojna klasa koristi topove i zapaljene strele u borbi. Neke jedinice koje se kreću po vodi imaju sposobnost da skupljaju sirovine, kao što su hrana ili novac, dok ostale mogu da prevoze jedinice. Neki tipovi mogu da proizvode kopnene jedinice, ako se nalaze uz kopno.

Plaćenici takođe mogu pomoći igraču u kampanji. Plaćenici se ne treniraju kao obične jedinice; većina njih se isporučuje iz Matičnog grada, i plaćaju se velikim količinama zlata (novcem; osim turskih spahija koji se plaćaju hranom), tako da ih mogu prizivati samo ekonomsko jaki igrači. Većina je jaka, ali kada se prizovu oni ne donose iskustvo, tako da plaćenici ne mogu kvalitetno zameniti standardnu vojsku, ali mogu ugroziti ekonomiju ako se loše upotrebljavaju.

U većini slučajeva Indijanci se nalaze na mapi i mogu da treniraju svoje sopstvene jedinice, ali samo ako igrač sa njima formira alijansu. Većina njih ima hladno oružje za borbu prsa u prsa, ali neki imaju i oružje dugog dometa kao što su luk i strela. Mogu naći i Indijanci sa puškama, ali ih ima vrlo malo. Ove jedinice su veoma jake kada se koriste protiv konjanika, ali i oni imaju svoju laku konjicu koja obično služi da odvraća pažnju neprijatelju, dok se igrač koncentriše na druge stvari. Indijanci takođe imaju u kanue koji se treniraju u igračevoj luci kad se formira savez. Francuzi imaju specijalnu zgradu koja se koristi da bi poboljšala odnos sa Indijancima.

Balon se koristi za istraživanje područja, može se jedino prizvati iz Matičnog grada ili da bude treniran od strane istraživača. Baloni se mogu praviti koliko god je potrebno, ali postoji tajmer koji određuje koliko vremena treba da bi se mogao napraviti novi balon. Kada se balon unapredi ne može može se prizvati više od jednog balona, ali zato balon nema tajmer.

Broj jedinica koje je moguće trenirati je određen „Populacijskim limitom“ (engl. population limit), kao i kod svih strategija. Svaka nova jedinica povećava broj jedinica koje igrač trenutno poseduje, sve dok ne dostigne maksimum od 200. Obične jedinice kao što su kolonisti zazuimaju 1 poen, ali druge uključujući i konjicu mogu koštati 2 poena. Malo jače jedinice, posebno artiljerija ili plaćenička konjica može koštati i do 7 poena. Nativni ratnici, baloni ili slične jedinice ne zauzimaju nijedan poen, ali imaju broj koji se može najviše napraviti, terajući igrača da istrenira određeni deo jedinica za određeno vreme.

Konjica i pešadija ne napadaju brodove kopljima, pištoljima ili puškama, već koriste zapaljene strele ili baklje .

Kampanja uredi

Kampanja je zasnovana na priči i sastoji se od niza scenarija koji igraču daju zadatke, kao što je uništavanje određene zgrade isl. U Age of Empires III, kampanja prati izmišljenu porodicu Blek (engl. Black family) u serijalu od tri čina, a svaki čin predstavlja jednu generaciju porodice Blek. Umesto da igra kao jedna standardna civilizacija, igrač uzima specijalnu civilizaciju koja je direktno povezana sa periodom u kojoj ličnost iz igre živi.

Kampanja
Čin Ime Opis
I Krv Prvi čin je smešten u kasni 16. vek, gde igrač preuzima ulogu Morgana Bleka[23]viteza svetog Jovana—u odbrani poslednje tvrđave na Malti od Sahina "Sokola" i turske vojske (govori se o Velikoj opsadi Malte). Igrač mora da upali signalnu vatru da bi prizvao konjicu predvođenim Morganovim vođom Alenom Magnanom, koji nanosi poraz Turcima. Morgan i Alen proteruju Turke iz Malte i kada pokušaju da detoniraju Tursku barutanu otkrivaju kamen koji je ključ za otkrivanje Mesečevog jezera (engl. Lake of the Moon) i tajno društvo Krug Osusa (engl. Circle of Ossus) koji traži ovo jezero. Morgan potom plovi u Novi Svet, ali stiže na Kubu posle piratskog napada. Oni nalaze pomorske karte i stižu u Jukatan. Tamo uništavaju Osmansku bazu, ali španski komandant Francisko Huan Delgado de Leon zarobljuje Sahina i još neke Turke. Morgan nanosi poraz Špancima koji napadaju Asteke. Onda on plovi na Floridu, ali završava u Havani zbog oluje. Mora da dobije poštovanje Lizi, vođe pirata, što je i uradio. Delgado i njegova vojska su poraženi i proterani iz Meksika. Sahin je oslbođen, ali ga je uhvatio Morgan. Morgan zauzima španske brodove pune blaga i posle toga Sahin prelazi na njegovu stranu, govoreći mu da je Mesečevo jezero ustvari Fontana mladosti. Alen naređuje da Morgan ubije Sahina, ali Lizi i Sahin ubeđuju Morgana da Sahin nije deo Kruga. Zbog toga oni odlučuju da unište fontanu kako bi zaustavili da Krug zavlada Novim Svetom. Kada stižu do jezera oni nailaze na Nepokretni top (engl. Fixed Gun). Koristeći top i Lizijeve zapaljene brodove, uništavaju fontanu. Alen Magnan kreće u kontranapad, ali je ubijen tokom bitke. Sahin se vraća u svoju zemlju, a Lizi se vraća na Karibe (međutim nagađa se da se vratila Morganu nekoliko godina kasnije). Morgan je poslednji put viđen na oblama jezera razmišljajući o tome da li da popije poslednju vodu iz fontane, takođe se pojavljuje jedan vrlo sličan čovek u Trećem aktu koji liči na Morgana i koji priča o Krugu (takođe kada se pravi scenario i kada se tokom igre selektuje starčev portert je skoro isti kao i Morganov. Nose čak i isti oklop). Tokom prvog čina igrač uzima kontrolu nad Templarima, koja je veoma slična španskoj civilizaciji (iako je u stvari Malteška). Mnoge Španske kolonije se vide tokom ovog čina.
II Led Godine 1757.,[24] Morganov praunuk, Džon Blek, i njegov prijatelj Indijanac Kanjake su na putu za Brunsvik, englesku koloniju pod komandom Džonovog ujaka Stjuarta, kojem treba pomoć. Posle borbe protiv plemena Čiroki i uništavanja nekih njihovih ratnih kampova, pokušavaju da sklope sa njima mir, ali su napadnuti iz zasede. Posle borbe, kada se vraćaju u koloniju napadnuti su od britanskih vojnika koji su zauzeli grad. Dok se spremaju za kontranapad, Džon otkriva da mu je ujak Sjuart kidnapovan. Džon zaključuje da se je Krug Osusa vratio. Kanjake shvata da je njegova sestra, Nonjake takođe u opasnosti. Posle spašavanja Irikvaja od Britanaca u Novoj Engleskoj, Kanjake je iznenađen kada saznaje da su Džon i njegova sestra tajno zaljubljeni. Kasnije odobrava njihovu vezu.

Bore se za Francusku u Sedmogodišnjem ratu. Kada mu Džordž Vašington kaže da je Varvik odmetnik, Džon odlučuje da ga uhvati za Britance. Džon vodi svoje plaćenike i Vašingotnove vojnike da uništi Varvika kod Velikih jezera. Varvik, vođa Kruga zbog ubistva Stjuarta (kako kasnije otkriva Džon) beži u zapadnim planinama. Džon i Kanjake ga u stopu prate uz put zarađujući poštovanje plemena Indijanaca iz Velikih ravnica, onda oni uništavaju utvrđenu bazu kruga u planinama. Onda otkrivaju da su Varvik i njegovi vojnici otišli još zapadnije, da bi se sastali sa ruskom vojskom. Oni otkrivaju da Varvik želi da Rusi zauzmu kolonije dok traje rat između Britanaca i Francuza. Uz pomoć nekih rudara, oni uspevaju da zatvore prolaze, time sprečivši prolazah ruskih topova. Na kraju Džon je prikazan kako postavlja dinamit. Varvik i nekoliko vojnika Kruga mu prilaze. Varvik pokušava da ga ubije tako što naređuje vojnicima da pucaju u njega, Džon izbegava metke, trči do puške i puca u bure sa barutom i dinamit, uništavajući prirodni most, ubijajući sebe, vojnike i Varvika i izazivajući veliku lavinu. Lavina zakopava Ruse. Kanjake se vraća u svoje selo gde saznaje da je njegova sestra rodila Džonovog sina Natanijela.

Tokom drugog čina igrač uzima ulogu civilizacije zvane Džonovi plaćenici, koja je modelirana između Francuske i Nemačke civlizacije. Francuka sposobnost za trgovinu je gradila jaku ekonomiju, a Nemački plaćenici su gradili jaku vojsku.

III Čelik Naracija se prebacuje u 1817,[25] godinu na Ameliju Blek, praunuku Džona Bleka i vlasnicu železničke kompanije Soko (engl. The Falcon Company, verovatno nazvanu po Sahinu), koja gradi pruge širom Sjedinjenih Američkih Država. Novac koji je porodica Blek dobila od Francuza i Amerikanaca zbog njegove žrtve polako je potrošen. Francuski istraživač Pijer Beamont pomaže Majoru Kuperu, suvlasniku kompanije, da porazi Meksičku armiju, koja je napadala tvrđavu u kojoj se gradi pruga. Beamont ih odvodi u severne rudnike, kada iznenađujuća poseta Kanjakea otkriva da je Beamont vođa Kruga Osusa. Amelija, Kuper i Kanjake jure Beamonta širom rudnika, gde na kraju nalaze mapu koja vodi do Mesečevog jezera. Oni započinju put i stižu do močvare koja je bila jezero. Zatim uništavaju bazu Kruga u močvari. Kuper se tokom bitke probija do Beamonta, a Beamont naređuje dvojici vukova da ga napadnu. Kuper puca i ubija jednog, ali drugi ga ubija. Amelija sada želi da osveti Kupera. Semiola pleme govori da postoji jedan Inka grad u Pakamajo dolini (engl. Pacamayo Valley) gde se nalazi nekoliko buradi vode iz fontane. Oni plove u Južnu Ameriku, gde pomažu Bolivaru da poraze Špance, posle toga prelaze Ande i onda otkrivaju Inka grad u Pakamajo dolini. Onda brane grad od Kruga, tako što im uništavaju bazu koja se nalazi u blizini grada. Ali Beamont beži sa nekoliko buradi vode. Amelija i Kanjake se bore protiv kruga u njihovoj tvrđavi na Kubi i posle saveza sa španskom kolonijom Havana i čekanja američke mornarice, oni sa Nepokretnim topom uništavaju Kosturincu (engl. Ossuary) koja je glavni štab Kruga. Amelija i Kanjake odlaze ispod grebena, ali ubrzo ugledaju Beamonta na vrhu. Beamont skače odozgo pokušavajući da ubode Ameliju, ali ga ona izbegava i zajedno sa Kanjakeom biva oborena. Beamont ponovo pokušava da je ubode, ali ga ona Amelija odbacuje od sebe. Kada Beamont pokušava ponovo da je ubode Amelija uzima sa zemlje pištolj i ubija Beamonta. Kada kasnije otkriva blago koje ima Krug ona ga koristi, kako bi otplatila dugove svoje kompanije i nastavlja da gradi pruge na zapadu.

Tokom završne teme, Ameliji prilazi starac koji je ranije predstavljen u kampanji. Posle razgovora, on naglašava da je ona uspela da porazi Krug za jednu generaciju, time dajući igračima razlog da veruju da je on zaista Morgan Blek. On je nadživeo život prosečne osobe zbog toga što je pio vodu iz fontane na kraju prvog čina. Posle toga Amelija ga upita izenađeno odakle to zna, a on joj odgovara: „Nemoj da propustiš svoj voz“ i potom se udaljava.

Tokom trećeg čina igrač preuzima ulogu američke civilizacije koja je slična britanskoj.

Muzika uredi

Kao i u prethodnim delovima serijala Age of Empires i Age of Mythology, i muziku za Age of Empires III su komponovali Stefen Ripi i Kevin Mekmulan. Stefen Ripi, muzičar i direktor zvuka u Ensemble Studios, rekao je: „Age of Empires III je igra sa epskim elementima - pokriva kolonizaciju Amerike u periodu od 300 godina, te treba da ima epsku muziku.[26] Korišćen je ceo orkestar i hor, inspiracija se izvlačila iz muzike tog perioda. Muzika prati Morgana Bleka i njegove pratioce u borbi protiv Kruga Osusa za uporište u Novom svetu.“[26]

Muzička lista sadrži bonus DVD sa zvučnim sistemom 5.1, a dodato je i još pet novih pesama, dovodeći tako do ukupnog broja od 27 pesama.

Lista pesama je:

Redni broj Ime Trajanje
1. Noddinagushpa (Glavna tema) 1:12
2. Across the Ocean Sea 0:55
3. Get Off My Band 3:07
4. Felonious Junk 2:48
5. Ruinion 0:58
6. A Pirate's Temper 1:12
7. I, Menevero 2:33
8. Scruffy and Underfed 0:53
9. Leisurely Brows 3:16
10. A Hot Meal 1:05
11. Bubble Chum 0:49
12. Of Licious 2:47
13. Rest with Us 0:30
14. Get Ye Sum 3:17
15. Where's My Uncle? 0:50
16 Muptop 2:56
17. Meet These French 0:42
18. Old Timer 0:28
19. Major Rewrite / General Chunks 2:50
20. Take His Toes 0:42
21. Happy to You 2:56
22. Camels, Straws, and Backs 0:56
23. Years in the Making 0:39
24. LastName CraneIchabod 3:12
25. Ludus Perditus 1:06
26. Niceterium 0:52
27. (This is Weather/Decision Are Made) Kraj 3:25

Razvoj uredi

Tehničke karakteristike uredi

Age of Empires III je zaosnovan na softverskom stroju igre Age of Mythology. Jedna od bitnijih novina jeste Havok simulacija njihovog middleware endžina[27] za verziju za Vindouz i slični PhysX endžin za Mac OS X verziju. Ovo znači da svako uništavanje zgrade ili sečenje drva neće biti pre toga animacijom stvoreno već će biti proračunato od strane računara, što je svakako novitet u ovom serijalu. Druga grafička novina jeste osvetljenje same igre koje je postignutno Pixel shader programom.[28]

Istorija izdanja uredi

Posle najave [29] igre 4. januara 2005. godine, demo verzija igrice je izdata 7. septembra 2005. Sastojala se je od polovične igre predstavljajući nove dodatke, kao što su dva scenarija iz kampanje, dva scenarija iz obične igre (Nova Engleska i Teksas) i mogle su se igrati dve civilizacije (Britanci i Španci) i različite modifikacije.[30] Ažuriran demo igre je izdat sa izlaskom igre 22. septembra 2005. godine.

Izdanjem igre 22. septembra 2005. godine napravljene su dve edicije. Standardna edicija je uključivala igru i uputstvo, pored ove napravljena je i edicija za kolekcionare koja je uključivala: poklon kutiju sa dodatkom diska sa pesmama iz igre, dodatni dokumentarni film, knjigu sa tvrdim povezima pod imenom Art of Empireskoja sadrži pravljenje 3D grafike iz igre i sadrži jedan DVD film pod imenom Making of Age of Empires III.

Od prvog izdanja igre izdate su mnoge zakrpe za bagove i sa nekim novinama za igranje.

Ensemble Studios je izdao[31] ekspanziju igre pod imenom Age of Empires III: The War Chiefs 17. oktobra 2006. Ekspanzija sadrži tri nove indijanske civilizacije koje se u potpunosti mogu kontrolisati: Konfederacija Irokeza (engl. The Iroquois Confederation), Velika Sju nacija (engl. Great Sioux Nation) i Asteci. Novi dodaci su dodati za Evropske civilizacije, mape ili sami način igre (kao na primer revolucija u kojoj igrač može da izazove revoluciju u otadžbini i da započne aktivni vojni udar u igri). Obe igre su dostupne u zlatnoj ediciji koja je izdata 23. oktobra 2007.[32]

Druga ekspanzija je Age of Empires III: The Asian Dynasties, koja je bila najavljena 18. maja 2007. godine. U njoj se dodaju tri nove civilizacije: Japanci, Kinezi i Indijci.[33] It was released on October 23, 2007.

Mac OS X verzija igre je izdata 13. novembra 2006. od strane MacSoft-a,[34] a kasnije i ekspanzija 18. juna, 2007.[35]

Kritika uredi

Ocene kritičara
Kritičari Rezultat
PC Gamer
91%[36]
GameSpot
8.2 od 10[37]
GameSpy
5 od 5[38]
IGN
8.8 od 10[39]
Game Revolution
B-[40]
Eurogamer
7 od 10[41]
GameZone
9.5 od 10[42]
1UP
B-[43]
Pro-G
8 od 10[44]

Age of Empires III je dobila dobre kritike odmah po izdavanju igre. Prosečni skor igre je 86% i bila je na 71 mestu u listi najpopularnijih personalnih igara, prema Game Rankings.[45] Age of Empires III je bila osma najprodavanija igra u 2005. godini,[46] i preko dva miliona kopija je prodato do maja 2007. godine.[3] GameSpot je rekao da je igra veoma briljantna i da će dugo puniti džepove autorima, [47] a GameSpy je posle toga rekao „da možda nije toliko pomerila granice strategija, ali je postavila visoke standarde koji će godinama trajati“.[48] IGN je takođe prokomentarisao igru govoreći „da je Age of Empires III je veoma izbalansirana i doterana igra“ i da bez obzira na nekoliko nedostataka u interfejsu, ceo koncept igre je solidno odrađen.[39] Game Revolution se je žalio da je igra „detaljna kao istorijska knjiga i da je otprilike i toliko i zabavna“[40] GameZone se nije slagao sa time i kratko je prokomentarisao: „Ako kupite ovu igru nećete zažaliti.“[42]

Grafika igre je veoma hvaljena od strane kritičara. U jednom pregledu igre IGN je rekao: "Posle pregleda snimka iz igre, naša vilica je dotakla pod zbog količine detalja"[49] dok je u njihovom pregledu, 1UP.com je opisao igru sledećim rečima: „Jedna od najlepših igara koju ćete ubaciti na vaš računar i nećete je uklanjati u skorijoj budućnosti.“ [43] GameSpy se složio navodeći „da je grafika igre je nepravaziđena kada su u pitanju strategije.“ [38] GameSpot je takođeo hvalio grafiku, ali je takođe imao i negativne komentare; Rekli su: „Kad ne bi bilo nespretno ponašanje jedinica...Age of Empires III bi izgledala stvarno neverovatno.“[47] GameSpy je nagradio igru nagradom „Najbolja grafika“. GameSpy ju je nagradio nagradom „Igra 2005. godine“, navodeći da je grafika na nivou pucačina iz prvog lica.[50]

Sam audio je dobio podeljene kritike. GameZone je dobro primio audio, komentarišući: „Osetićete eksploziju topovskog đuleta, buku musketa koju prave tokom paljbe i uništavanje zgrade. Sve zvuči veoma realistično i veoma oživljava igru.“[42] Eurogamer je kratko prokomentarisao zvuk: AoE3... zvuči fantastično[41] dok je Game Revolution pomenuo: Zvuk ambijenta, muzika i glasovi odgovaraju svakom dobu iz igre.[40] Međutim, IGN je bio manje impresioniran, komenatarišući: „Dovoljno dobro... ali se ne izdvaja.“[39]

Kritičari su takođe imali podeljena mišljenja o kampanji. GameSpot je mislio da je kampanja standardna za sve strategijske igre, ali se je žalio da je imao veoma loše glasove likova i veoma mučne filmove između scenarija.[47] GameSpy se je složio da kampanja igre nije revolucionarna, ali je mislio da su glasovi odlični.[51] IGN je pohvalio priču iz kampanje: „Veoma dobro odrađena i daje igraču svrhu da igra ovu igru.“; takođe su rekli da „je kampanja od 24 misije veoma dobro dizajnirana.“ [52] Eurogamer je rekao da je kampanji nedostajala originalnost, zato što „je dobro napisana i lepo uklopljena, ona nudi iste opcije koje su sve strategije nudile godinama.“[41] Game Revolution nije uopšte voleo kampanju. Poredeći je sa kampanjom iz Age of Empires II rekli su: „Priča je veoma loše zamišljena, umesto priče o ropstvu, epidemijama i bolestima koje su karakteristične za ovo vreme, ovde imamo jednu slabašnu kampanju o porodici kojoj je suđeno da sačuva „Sveti gral“ od Satanskog kulta.“[40]

Age of Empires III multiplejer je veoma hvaljen, zbog koncepta Matični grad. Za multiplejer GameZone je rekao: „Ova igra prosto mora da ima multiplejer, a razvojni tim je upravo to obezbedio.“[42] „1UP“ je imao slični komentar: „Multiplejer je veoma dobro uklopljen zbog doteranog interfejsa, mogućnost pravljenja klanova i brojnih korisnih dodataka.“[43] VideoGamer je rekao: „Multiplejer će vas zabaviti čak i više od kampanje.“ GameSpy je rekao za multiplejer i koncept Matični grad isto: „Jedan dobar prateći efekat... je da, čak i kad vam je dosadna kampanja, u multiplejeru ćete zarađivati mnogo iskustva... razvijajući grad.“[51] EuroGamer je međutim imao drugačije mišljenje: „Dosta sa poklonima!... Ne bi trebalo da mi dopuštate da svakih par minuta idem u Matični grad kako bih dobio besplatnu jedinicu ili ili neočekivanu sirovinu. Ja nisam neko razmaženo derište koje treba da se potplaćuje beskrajnim resursima.“[41]

Igru je dva puta nagradio GameSpy 2005. godine: „Strategija godine“[53] i „Najbolja grafika“.[54] Takođe je dobila takozvanu Časnu napomenu za najbolju muziku.[55] GameSpy je veoma dobro ocenio igru dajući joj 5 zvezda u svojoj kritici,[56] najviše obraćajući pažnju na grafiku i osećaj koji pruža pri igranju više igrača. GameSpy ju je nazvao petom najboljom igrom za 2005. godinu,[57][58] uključujući i ocenu „izvanredna“, koju je dobila od magazina GameZone.[59]

Povezano uredi

Reference uredi

  1. „Patch 1.12”. Pristupljeno 8. 9. 2007. 
  2. „Minimum system requirements”. Microsoft. 14. 11. 2007.. Pristupljeno 24. 2. 2009. 
  3. 3,0 3,1 „Two million copies sold”. Age Community. 18. 5. 2007.. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  4. „2007 sales figures”. GameDaily. 25. 1. 2008.. Arhivirano iz originala na datum 2008-01-29. Pristupljeno 31. 1. 2008. 
  5. „Age of Empires III Marches onto N-Gage”. Nokia. Arhivirano iz originala na datum 2009-09-02. Pristupljeno 1. 5. 2009. 
  6. „Glu Mobile Reveals North American Lineup of Games for the First Quarter of 2009”. Glu Mobile Inc.. Arhivirano iz originala na datum 2009-07-03. Pristupljeno 23. 1. 2009. 
  7. „Age of Empires III for N-Gage”. Nokia. Arhivirano iz originala na datum 2009-02-05. Pristupljeno 23. 1. 2009. 
  8. Harrison Dent. „Age of Empires III”. Amazon. Pristupljeno 22. 4. 2007. 
  9. 9,0 9,1 Allen Rausch. „Age of Empires III - Building the Home City”. GameSpy. Pristupljeno 22. 4. 2007. 
  10. Age of Empires III Manual, pp. 31-32 - 'Ways to Play Age of Empires III'.
  11. „Power Rating - How it Works”. Ensemble Studios. Arhivirano iz originala na datum 2008-04-11. Pristupljeno 22. 4. 2007. 
  12. „Minor Gods in Age of Mythology”. Microsoft. Pristupljeno 5. 2. 2007. 
  13. „Civilizations”. Ensemble Studios. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  14. Age of Empires III Manual, p. 21 - 'Choosing a civilization'.
  15. Bruce C. Shelley; Greg Street. Brent Metcalfe. ur. Age of Empires III Player's Guide. Microsoft Corporation. str. 20–43. 
  16. Age of Empires III Quick Reference - Collector's Edition. Microsoft Corporation. Arhivirano iz originala na datum 2007-03-09. Pristupljeno 19. 7. 2007. 
  17. Steve Butts. „Age of Empires III”. IGN. Pristupljeno 22. 4. 2007. 
  18. „Civilizations - Age of Empires III Heaven}”. Aoe3.heavengames.com. Pristupljeno 22. 9. 2011. 
  19. „Age of Empires III”. Ensemble Studios. Pristupljeno 22. 4. 2007. 
  20. „Home Cities in Age of Empires III”. Ensemble Studios. Pristupljeno 23. 4. 2007. 
  21. Michael Phillips. „Age of Empires III”. Inside Mac. Pristupljeno 23. 4. 2007. 
  22. 22,0 22,1 „Home Cities”. Heaven Games. Pristupljeno 23. 4. 2007. 
  23. „Walkthrough - Act I: Blood”. IGN. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-18. Pristupljeno 22. 4. 2007. 
  24. „Walkthrough - Act II: Ice”. IGN. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-18. Pristupljeno 22. 4. 2007. 
  25. „Walkthrough - Act III: Steel”. IGN. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-17. Pristupljeno 22. 4. 2007. 
  26. 26,0 26,1 Age of Empires III Soundtrack Released, Stephen Coleman, Yahoo! Games
  27. „Age of Empires III”. Havok. Arhivirano iz originala na datum 2006-10-29. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  28. „Technology”. Ensemble Studios. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  29. „Dawn of a New Age: Age of Empires III Announced for 2005 Release”. Microsoft. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  30. „Demo mods”. Heaven Games. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  31. „"Age of Empires III" Expansion Pack to Storm Windows PCs in 2006”. Ensemble Studios. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  32. „Two Classics Merge Together for the First Time with Age of Empires III Gold Edition”. Ensemble Studios. Pristupljeno 17. 8. 2007. 
  33. „Age of Empires III: The Asian Dynasties - "We chat with Brian Reynolds about the upcoming expansion"”. IGN. Pristupljeno 17. 8. 2007. 
  34. „Age of Empires III for Mac Goes Gold”. MacSoft. Arhivirano iz originala na datum 2006-12-07. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  35. „"Prepare for Battle!" - Age of Empires III: The Warchiefs Expansion Ships to Stores”. MacSoft. Arhivirano iz originala na datum 2007-08-13. Pristupljeno 17. 8. 2007. 
  36. „Gamerankings rating”. PC Gamer. 25. 12. 2005.. Arhivirano iz originala na datum 2009-01-03. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  37. Greg Kasavin (14. 10. 2005.). „GameSpot review, page 1”. GameSpot. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-27. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  38. 38,0 38,1 Dave "Fargo" Kosak (19. 10. 2005.). „GameSpy review, page 1”. GameSpy. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  39. 39,0 39,1 39,2 Steve Butts (14. 10. 2005.). „IGN review, page 4”. IGN. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  40. 40,0 40,1 40,2 40,3 Joe Dodson. „Game Revolution review”. Game Revolution. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  41. 41,0 41,1 41,2 41,3 Oliver Clare. „Eurogamer review”. Eurogamer. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-12. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  42. 42,0 42,1 42,2 42,3 Michael Knutson (16. 10. 2005.). „GameZone review”. GameZone. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-11. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  43. 43,0 43,1 43,2 Garnett Lee (14. 10. 2005.). „1UP review”. 1UP. Arhivirano iz originala na datum 2010-01-05. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  44. Tom Orry (21. 11. 2005.). „Pro-G review, page 1”. Pro-G. Arhivirano iz originala na datum 2013-02-03. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  45. „Game Rankings Age of Empires III page”. Game Rankings. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-11. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  46. „Best selling PC games of 2005”. Joystiq. 19. 1. 2006.. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  47. 47,0 47,1 47,2 Greg Kasavin (14. 10. 2005.). „GameSpot review, page 3”. GameSpot. Arhivirano iz originala na datum 2012-11-05. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  48. Dave "Fargo" Kosak (19. 10. 2005.). „GameSpy review, page 3”. GameSpy. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  49. „2005 strategy gaming preview”. IGN. 11. 1. 2005.. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  50. „GameSpy's Game of the Year 2005, Best Graphics”. GameSpy. Arhivirano iz originala na datum 2006-11-28. Pristupljeno 14. 10. 2007. 
  51. 51,0 51,1 Dave "Fargo" Kosak (19. 10. 2005.). „GameSpy review, page 2”. GameSpy. Pristupljeno 15. 10. 2007. 
  52. Steve Butts (14. 10. 2005.). „IGN review, page 1”. IGN. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-11. Pristupljeno 17. 10. 2007. 
  53. „GameSpy RTS game of the year award”. Gamespy. Arhivirano iz originala na datum 2008-01-21. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  54. „GameSpy Best Graphics award”. Gamespy. Arhivirano iz originala na datum 2006-11-28. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  55. „GameSpy honorable mention for 'Best Music'”. GameSpy. Arhivirano iz originala na datum 2006-11-28. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  56. „Age of Empires III”. GameSpy. Pristupljeno 22. 6. 2006. 
  57. „GameSpy's Game of the Year 2006”. GameSpy. Arhivirano iz originala na datum 2007-06-13. Pristupljeno 22. 6. 2007. 
  58. „Awards”. Ensemble Studios. Pristupljeno 26. 11. 2006. 
  59. „Age of Empires III Review”. GameZone. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-11. Pristupljeno 26. 11. 2006. 

Vanjske veze uredi