Aerodrom Vršac

Međunarodni aerodrom Vršac (IATA: nema, ICAO: LYVR) je četvrti po veličini međunarodni aerodrom u Srbiji. Na aerodromu Vršac smeštene su baze SMATSA vazduhoplovne akademije. Avio-taksi kompanije Air Pink i Princ Avijacije, takođe lete sa aerodroma Vršac.

Aerodrom Vršac

{{{opis_slike}}}

Opšti podaci
IATA nema
ICAO LYVR
Tip Javni
Operator SMATSA vazduhoplovna akademija
Otvoren 1925.
Država  Srbija
Pokrajina  Vojvodina
Najbliži grad Vršac
Nadmorska visina 84 m
Koordinate 45°08′52″N21°18′35″E
Broj pista 3
Statistika
Piste
Smer Dužina Površina
m ft
01R/19L 1.000 3.280 asfalt
01L/19R 900 2.952 trava
16/34 600 1.969 trava

Pri aerodromu se nalaze pet hangara za smeštaj aviona. Uz hangare se nalaze zgrada akademije sa učionicama kao i kontrolni toranj.

Istorija uredi

Prvi let na padinama Vršačkog brda izveo je pilot-inženjer Aurel Vlajku 11. avgusta 1912. godine. Početak vazduhoplovne tradicije vezuje se za 1925. godinu kada je osnovan aeroklub „Naša krila“. Prvi hangar napravljen je 1934. godine.

Posle Drugog svetskog rata otvorena je škola jedriličarstva, a jedriličari su leteli na jedrilicama koje su sami pravili i konstruisali. Naredbom Komande Ratnog vazduhoplovstva, Vršac je proglašen za jedriličarski centar Ratnog vazduhoplovstva Jugoslavije. Godine 1947. Komanda predaje Centar Vazduhoplovnom savezu Jugoslavije.

Godine 1954. Vršac postaje Savezni vazduhoplovni centar. Jedriličarstvu su se sada priključili piloti motornih aviona, modelari i padobranci. Vršac je bio rasadnik sportskog vazduhoplovstva sve do 1972. godine. Vazduhoplovci ovog Centra učestvovali su na mnogim svetskim prvenstvima i doneli mnogo medalja i rekorda, a u Vršcu je 1972. godine održano i 13. Svetsko prvenstvo u jedriličarstvu.

Od 1972. godine ovaj centar je sastavni deo Jugoslovenskog aerotransporta. Od tada se ova institucija specijalizuje za školovanje profesionalnih pilota koji će prevoziti putnike na velikim saobraćajnim avionima. Svake godine odžava se otvoreni letački dan Vršac Air Show.

Lokacija uredi

Vršac, jedan od najstarijih banatskih gradova, nalazi se na jugoistočnom rubu Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina. Leži severoistočno od Beograda na 83. kilometru međunarodnog magistralnog puta prema Rumuniji, od koje je udaljen 14 kilometara. Vršac odlikuje dobra povezanost sa okolnim mestima i gradovima u ovom delu Srbije. Kompleks Pilotske Akademije nalazi se u Vršcu. Akademija se nalazi van značajnih vazdušnih puteva i koridora što omogućuje nesmetano školovanje i ima aerodrom u svom vlasništvu sa betonskom pistom.

Flota uredi

  • 15 aviona Cessna-172S
  • Dve aviona Cessna 152 Aerobat
  • Dva aviona Cessna-310T
  • Dva aviona Piper Cheyenne PA-31T

Smeštaj uredi

SMATSA vazduhoplovna akademija, pored osnovne delatnosti školovanja pilota, poseduje i delatnost ugostiteljstva. U sastavu ugostiteljstva nalaze se: pansion, restoran, sportska sala i mini farma. Pansion JAT ima tri zvezdice, smešten je u krugu vazduhoplovne akademije, okružen zelenilom i prijatnim vazdušnim strujama sa Vršačkih planina. Kapacitet pansiona je 120 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa kupatilom, opremljenih sa TV-om, satelitskim programom i telefonom. Flight Club je smešten u zgradi pansiona i pored ukusne brze hrane nudi i kvalitetna uvozna pića u prijatnom ambijentu. Vazduhoplovna akademija raspolaže sa kongresnom salom sa 168 sedišta, razglasom i video-beamom namenjene za prigodne manifestacije.

Izvor uredi

Spoljašnje veze uredi