Aerodrom (sastav)

Aerodrom je rock sastav osnovan 1978. u Zagrebu. Neprekidno djeluje od 1979. do 1986. u kojemu razdoblju izdaje pet albuma, Kad misli mi vrludaju (1979.), Tango Bango (1981.), Obične ljubavne pjesme (1982.), Dukat i pribadače (1984.), Trojica u mraku (1986.). Aerodrom se svrstava među najpopularnije rock sastave iz toga vremena. Pojedine njihove skladbe prepjevane su od stranih glazbenika i izdane su u inozemstvu[1]. Sastav u vrijeme svoje najveće popularnost snima ploče u vrhunskim inozemnim studijima od kojih su neki u Milanu i Švedskoj[1].

Aerodrom
Muzički rad
Period aktivnosti1979.-1986.-traje
Osnivanje1978.
Zagreb, Hrvatska
ŽanrRock
Članovi
Trenutni članoviJurica Pađen
Tomislav Šojat
Slavko Pintarić
Ivan Havidić
Bivši članoviRemo Cartagine
Mladen Krajnik
Jurica Pađen
Paolo Sfeci
Zlatan Živković
Branko Knežević
Ostalo
Službene straniceSlužbene stranice

Povijest uredi

Gitarista Jurica Pađen (rođ. 3. veljače 1955.g.[2] - Jurica Pađen u Zagrebu), sa petnaest godina postaje član sastava "Zoo Banda", a nakon toga "Spectruma" i "Hobo". 1972.g. dolazi u sastav Grupa 220, u kojemu pored Drage Mlinareca u to vrijeme sviraju i Husein "Hus" Hasanefendić, Ivan "Piko" Stančić, Nenad Zubak.

Nakon odlaska iz Parnog Valjka 1978., Pađen osniva rock sastav Aerodrom. Osim njega sastav još čine, Zlatan Živković (vokal), Remo Cartagine (bas gitara), Mladen Krajnik (klavijature), Paolo Sfeci (bubnjevi). Članom je trebao postati i tada nepoznati Jura Stublić ali se Pađenu nije svidio njegov duboki glas. Sastav nastupa u prosincu 1978. na "BOOM" festivalu u Novom Sadu, kada neko iz publike bocom pogađa Pađena u glavu. Sljedeće godine zajedno sa sastavom Bijelo dugme, nastupaju na stadionu JNA u Beogradu.

Tih godina na sceni je popularan punk i novi val, međutim sastav sa svojim prvijencom Kad misli mi vrludaju iz 1979.[2], uspijeva pridobiti određeni krug publike. Producent na albumu je Vedran Božić, koji je ujedno sa njima odradio i demo snimke za debi izdanje. Nakon toga sastav napušta Paolo Sfeci i odlazi u Parni Valjak, a umjesto njega u Aerodrom na bubnjeve dolazi Branko Knežević. Sljedeći album kojeg izdaju 1981.g. zove se Tango Bango[2] i snimaju ga u Milanu, a producent je Piko Stančić dok se kao autori pored Pađena potpisuju Cartagine i Krajnik. Na albumu se nalazi nekoliko hitova "Stavi pravu stvar", "Dobro se zabavljaj i "Tvoje lice", koji se vrte po radio postajama i omogućavaju im brojne koncerte. Mladen Krajnik odlazi u vojsku, a na njegovo mjesto dolazi Zoran Kraš, dok Zlatan Živković napušta sastav i ulogu glavnog vokala preuzima Pađen.

Godine 1982. izdaju svoj treći LP Obične ljubavne pjesme[2], kojeg su snimali u švedskoj. Producent im je bio Tino Varge, koji je ujedno svirao gitare i pjevao prateće vokale. Na materijalu gostuje saksofonnista Ufe Anderson, koji jje dugo godina surađivao sa sastavom ABBA. Album im donosi najveći hit do tada, skladbu "Obična ljubavna pjesma". Nakon izdavanja albuma, uslijedili su brojni koncerti po republikama bivše Jugoslavije, od kojih su neki tri dana na beogradskom "Tašmajdanu" i dva puta u zagrebačkom "Kulušiću". Pađen odlazi u vojsku i sastav pauzira do njegovog povratka. Po povratku iz JNA, Pađen i Cartagine sviraju rock glazbu po klubovima, a u proljeće 1984., njih dvojica sviraju na turneji kao članovi sastava Azra. Iste godine izdaju svoj sljedeći album Dukat i pribadače[3] na kojemu je produkciju odradio Rajko Dujmić. Na albumu se pojavljuje novi bubnjar Nenad Smoljanović, dok umjesto Kraša klavijature svira Rajko Dujmić. Materijal im nanovo donosi nekoliko hitova, "24 sata dnevno", "Digni me visoko", "Fratello" i druge.

Na album Trojica u mraku[3] iz 1986. (Inače naslov odabran odabran po stripu Andrije Maurovića), nanovo kao član sastava pojavljuje na bubnjevima i kao pjevač Zlatan Živković, a producent je Pađen. Kao gosti na materijalu sudjeluju Lazar Ristovski (klavijarure), Miroslav Sedak Benčić (saksofon), Ante Dropuljić (truba) i Herbert Stencel (trombon). Ovaj album sa kojim se Pađen želio vratiti u rock vode nije zabilježio veći uspjeh i sljedeće 1987.g. sastav prestaje sa radom. Nakon toga Pađen krajem osamdesetih i početkom devedesetih sa Cartagineom i Borisom Lajnerom na bubnjevima još nekoliko puta nastupa pod imenom Aerodrom ali bez većeg uspjeha.

1987.-1997. uredi

Nakon prestanka sa radom sastava Aerodrom, Pađen nanovo svira sa Azrom i sa njima 1987.g. snima album Između krajnosti i poslije toga postaje član Johnnyevog "Sevdah Shutle Banda", sa kojima snima ploče Balkanska rapsodija iz 1989. i Balegari ne vjeruju sreći iz 1990.g. Pađen iste godine nakon raspada sastava snima skladbu "Tko to tamo gine", koja se nalazi na kompilacijskom albumu Moja Domovina iz 1991. Tijekom Domovinskog rata Pađen se priključuje hrvatskim glazbenicima koji sviraju po ratištima i sudjeluje u skladbi "Bili cvitak" Jure Stublića, koja se nalazi na albumu Hrana za golubove. Po završetku Domovinskog rata Pađen osniva sastav pod imenom "Pađen Band" i sa njima snima nekoliko albuma.

Najveći hitovi sastava Aerodrom objavljeni su na kompilaciji Flash Back - 15 originalnih hitova, koja izlazi 1997.g.

2000. i dalje uredi

CD pod nazivom Na travi[3], koji je snimljen u tonskom studiju "Greeen" u Zagrebu, izlazi 2001., a objavljuje ga diskografska kuća "Croatia Records". Na materijalu sudjeluju Pađen, Živković, Krajnik i Šojat, a između brojnih gostiju pojavljuju se i bivši članovi kao Remo Cartagine i Paolo Sfeci. Album sadrži jedanaest skladbi od kojih su dva hita, "A do Splita pet" i "Badnja noć", koji su popraćeni video spotovima.

Albumom Rock @ Roll, Pađen i ostali članovi najavljuju veliku obljetnicu sastava koja će se obilježiti 2008.g. Od osnivanja, od kada je sastav rock scenu obilježio brojnim hitovima i baladama, pa do danas prošlo je 30 godina. Materijal se sastoji od 12 skladbi, odnosno 11 autorskih i "Fait Accompli" koju su Pađen i Štulić napisali zajedno. Album je sniman u studijima "Kod Jure" i "Kod Smokve", a izdaje ga "Croatie records". Producenti na albumu su Jurica Pađen, Tomislav Šojat i Dragutin Smokrović-Smokva. Aktualna postava sastava su Jurica Pađen, Tomislav Šojat i Slavko Pintarić - Pišta, a gosti na albumu su Zlatan Došlić na klavijaturama, te Zdravko Tabain (Cubismo) na bubnjevima u skladbi "Sretna vremena".

Diskografija uredi

Studijski albumi uredi

Singlovi uredi

  • "Kad misli mi vrludaju" (1979.)
  • "Kraj tebe u tami" (1979.)
  • "Stavi pravu stvar" (1981.)
  • "Aerodrom" (1981.)
  • "Tvoje lice" (1981.)
  • "Dobro se zabavljaj" (1981.)

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 "AERODROM" - CROREC, osvrt od 17. prosinca 2007.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „sastav aerodrom”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-11. Pristupljeno 2011-02-14. 
  3. 3,0 3,1 3,2 „sastav aerodrom - diskografija”. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-04. Pristupljeno 2011-02-14. 

Vanjske veze uredi