Aelle od Sussexa

Ælle (također Aelle ili Ella) je bio prvi kralj Južnih Saksosnaca, koji je vladao područjem današnje engleske grofovije Sussex od oko 477. do oko 514. O njemu postoji vrlo malo informacija i dio historičara smatra da uopće nije riječ o pravoj, nego o legendarnoj ličnosti.

Aelle od Sussexa
kralj Sussexa
Ime "Ælle" je vidljivo u Parkerovom rukopisu Anglosaksonske kronike, napisane cca. 890
Vladavinacca. 477 – cca. 514
Nasljedniknepoznat
PotomstvoCissa

Prema oskudnim Ælle i njegova tri sina su se sa evropskog kontinenta iskrcali na mjestu poznatom kao Selsey Bill— a koje se danas najvjerojatnije nalazi ispod mora the Owers— te se borili protiv Brita.[1][2] Godine 491. je Britima kod današnjeg Pevenseya nanio tako težak poraz u kome su Saksonci svoje neprijatelje ubili do posljednjeg čovjeka. Iako ti navodi nisu potvrđeni, arheološki nalazi ukazuju da je Sussex bio rano i prilično intenzivno koloniziran od Saksonaca, odnosno bio njihovo rano uporište u Britaniji.

Ælle je prema kroničaru Bedi Uvaženom bio prvi vladar koji je imao "imperium" ili hegemoniju nad ostalim anglosaksonskim kraljevstvima.[3] Prema Anglosaksonskoj kronici Ælle je bio prvi bretwalda, ili "vladar Britanije". Ne zna se kada je točno umro ni tko ga je naslijedio kao vladar Južnih Saksonaca.

Napomene uredi

  1. King (1863) .Channel Pilot of South West and South Coast of England. Part 1. pp 193 - 202. The Admiralty.
  2. Heron-Allen. Selsey Bill. Historic and Prehistoric. Duckworth. Ch.VII pp 88-90 Heron-Allen discusses the confusion by historians about the location of Cymens'ora and argues the case for it being Keynor
  3. Bede, Ecclesiastical History, II 5.

Literatura uredi

Primarni izvori
Sekundarni izvori