Advise & Consent

(Preusmjereno sa Advise and Consent (film))
Advise & Consent

kino-poster koji je izradio Saul Bass
Režija Otto Preminger
Producent Otto Preminger
Scenario Wendell Mayes
Predložak Advise and Consent; autor:
Allen Drury
Uloge Henry Fonda
Charles Laughton
Don Murray
Walter Pidgeon
Peter Lawford
Gene Tierney
Paul Ford
George Grizzard
Muzika Jerry Fielding
Fotografija Sam Leavitt
Montaža Louis R. Loeffler
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
6. jun 1962 (1962-06-06)
Trajanje 139 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Advise & Consent (sh. Savjet i pristanak) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1962. u režiji Otta Premingera. Po žanru je drama, a predstavlja adaptaciju popularnog istoimenog romana Allena Druryja, koji je, pak, bio inspiriran stvarnim događajima vezanim uz vrh američke politike u prvim godinama Hladnog rata.

Radnja prikazuje kako američki predsjednik nastoji za novog državnog sekretara postaviti Roberta A. Leffingwella (čiji lik tumači Fonda), intelektualca koji zbog pomirljivih stavovima prema Sovjetima uživa podršku liberalne javnosti, ali potvrdu čijeg imenovanja nastoji spriječiti konzervativni južnjački senator Cooley (čiji lik tumači Charles Laughton), pri čemu obje strane počnu sve manje birati sredstva, uključujući otkrivanje "prljavog rublja" iz prošlosti kandidata i senatora.

Preminger je svojim novim filmom nastavio vlastiti trend razbijanja tabua i kršenja dotle neupitnih pravila u američkoj kinematografiji. Tako je u svoju glumačku postavu uveo dvojicu glumaca - Willa Geera i Burgessa Mereditha - koji su se prethodnih godina zbog ljevičarskih uvjerenja nalazili na hollywoodskoj crnoj listi, a jedan od likova koje tumače je, ironično, prikazan kao bivši komunist. Daleko više je u oči upalo dotada nezamislivo prikazivanje homoseksualnosti, odnosno njegovo korištenje kao jednog od podzapleta, pa je tako upravo Advise and Consent bio prvi hollywoodski mainstream film u kome je prikazan gej bar. Preminger je uglednoj i priličnoj raznovrsnoj glumačkoj ekipi (koja je uključivalala i smrtno bolesnog Laughtona kome će Advise & Consent biti posljednji film) htio dodati crnačkog vođu Martina Luthera Kinga i bivšeg potpredsjednika Richarda Nixona u cameo ulogama, ali su obojica odbila ponudu. Film na kraju nije dobio uspjeh kod kritičara, a što se najčešće tumači prilično kompliciranom radnjom.

UlogeUredi

Vanjske vezeUredi