Adventures of Superman (televizijska serija)

(Preusmjereno sa stranice Adventures of Superman (TV serija))

Adventures of Superman (sh. Pustolovine Supermana) je bila američka televizijska serija koja se originalno prikazivala od 1952. do 1958. godine, poznata kao prva televizijska adaptacija stripova o Supermanu.

Adventures of Superman
Drugi nazivSuperman
The Adventures of Superman
Žanrakcija/avantura
Science fiction
fantastika
Kreatorlikovi:
Jerry Siegel
Joe Shuster
NastupajuGeorge Reeves
Phyllis Coates (1952–1953)
Noel Neill (1953–1958)
Jack Larson
John Hamilton
Robert Shayne
Phillips Tead (1955-1958)
NaracijaBill Kennedy
Charlie Lyon
Jack Narz
Sam Balter
George Reeves
Uvodna temaAdventures of Superman Theme (Superman March)
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona6
Broj epizoda104 (Lista epizoda)
Produkcija
Producent(i)Whitney Ellsworth (1953–1958)
Robert J. Maxwell (1951)
Bernard Luber (1951)
Trajanje22–25 min.
Emitiranje
Originalni kanalvan mreže
Audio formatmono
Originalno prikazivanje19. 9. 1952 (1952-09-19) – 28. 4. 1958 (1958-04-28)

Naslovni protagonist, čiji je lik tumačio George Reeves, bio je Kal-El, humanoidni vanzemaljac sa uništene planete Kripton, koji se pod krinkom Clarka Kenta, reportera lista Daily Planet, borio protiv gangstera, ludih naučnika, meteora i drugih opasnosti koje su prijetile fiktivnom gradu Metropolisu. Kent je imao partnericu Lois Lane, koju je prvo tumačila Phyliss Coates, a potom Noel Neill.

Serija je nastala nakon što je prethodne godine u B-produkciji snimljen Superman and the Mole Men, prvi cjelovečernji film o Supermanu, a u kome su glavne uloge imali Reeves i Coates, i koji je kasnije prikazan kao dvodijelna epizoda. Prva sezona je snimljena još 1951. godine, ali nije prikazana sve dok kao sponzor nije uskočio Kellogg's i tako osigurao njenu distribuciju i nastavak snimanja. Snimanje se odvijalo u studiju RKO Forty Acres, kao i u lokacijama u i oko Los Angelesa, koji je "glumio" Metropolis. Pri tome su se koristila iskustva dotadašnjih filmskih serijala, kao i izuzetno niski budžet (oko 15.000 US$ po epizodi). Usprkos toga, Adventures of Superman se odlikovao prilično inventivnim i za tadašnje standarde relativno dobrim specijalnim efektima, te je Reeves postao velika televizijska zvijezda.

Prvih nekoliko sezona je snimljeno u crno-bijeloj tehnici, a prva sezona se, između ostalog, odlikovala prilično mračnim i nasilnim sadržajima, odnosno tonom bliskim film noiru. Od 1955. se, pak, počela snimati u boji, iako će je kao takvu gledatelji vidjeti tek tokom reprize 1965. godine. Tada je došlo i do promjene sadržaja, prilikom koga je ublaženo ili eliminirano nasilje, te naglasak stavljen na humor i sadržaje koji su se smatrali najširoj, odnosno dječjoj publici. Za seriju je, pak, bilo karakteristično i to da se, osim u glavnim likovima, nije oslanjala na "mitologiju" stripa, pa tako u njoj nikada nisu nastupili Supermanovi stalni protivnici kao što je Lex Luthor.

Iznenadna smrt Jacka Hamiltona, koji je bio tumačio lik novinskog urednika Perryja Whitea, je dovela do odgode snimanja epizoda predviđenih za sezonu 1958/59. Planove da se serija ponovno pokrene za sljedeću sezonu je pak konačno zaustavila Reevesova nerazjašnjena smrt u junu 1959. godine. Zbog nje se često upravo TV-serija Adventures of Superman navodi u urbanim legendama o tzv. Supermanovom prokletsvu.

Snimanje serije je djelomično prikazano u igranom filmu Hollywoodland, snimljenom 2006. godine.

Vanjske veze