Adventures of Huckleberry Finn

Avanture Huckleberryja Finna (engleski: Adventures of Huckleberry Finn) satirični je roman američkog književnika Marka Twaina, prvi puta u SAD-u izdan u veljači 1885. godine. Ovaj se roman danas smatra jednim od Velikih američkih romana, a ujedno je i jedno od prvih značajnih američkih djela pisano lokalnim govorom i koje odiše iznimnim regionalizmom. Glavni je lik, a ujedno i pripovjedač, Huckleberry Finn, najbolji prijatelj Toma Sawyera, koji se pojavljuje u još dva Twainova romana (Tom Sawyer na putu i Tom Sawyer, detektiv).

Avanture Huckleberryja Finna
Korice provg izdanja
Autor(i)Mark Twain
Originalni naslovAdventures of Huckleberry Finn
IlustratorEdward Winsor Kemble
Država SAD
Jezikengleski jezik
Žanr(ovi)satira
IzdavačChatto & Windus
Datum izdanja1884.
Stranica366
Jim i Huck

Knjiga je značajna zbog svojih živih i detaljnih opisa mjesta i ljudi u okolici rijeke Mississippi. Satirizirajući južnjačko društvo tijekom predraća, koje je u vrijeme izdavanja romana već bilo nestalo, Twain u Pustolovinama Huckleberryja Finna često s prijezirom gleda na neke tadašnje stavove, posebno na rasizam. Dio u kojem se opisuje bijeg Huckleberryja Finna i Jima, odbjeglog roba, na splavu preko rijeke Mississippi danas se smatra jednom od najznačajnih scena bijega u slobodu u cijeloj američkoj književnosti.

Djelo je bilo popularno od samog izdavanja i često se smatra nastavkom Pustolovina Toma Sawyera. Ujedno je i česta tema istraživanja mnogih književnih kritičara. No, unatoč tome djelo je izazvalo mnoge kontroverze zbog svog jezika, a u 20. stoljeću je često spominjano zbog raznoraznih rasističkih stereotipa sadržanih u njemu.[1]

Izvori uredi

  1. „Racism and the Enduring Controversy of Huckleberry Finn by Baudelaire Jones”. Arhivirano iz originala na datum 2008-02-03. Pristupljeno 2011-04-02. 

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Pustolovine Huckleberryja Finna