Adolphe Blanqui

Adolf Blanki (francuski Jérôme-Adolphe Blanqui, 21.11. 1798, Nica - 28.1. 1854, Pariz) - francuski ekonomista i novinar.

Adolphe Blanqui

Žerom-Adolf je sin člana Konventa Žana Dominika Blankija i brat poznatog francuskog političara Luja Ogista Blankija. Studirao je na lokalnom liceju, a u Parizu filologiju i političku ekonomiju. Godine 1826. na preporuku poznatog ekonomiste Seja pozvan je za predavača na Pariskoj komercijalnoj školi, a 1830 godine postao je njenim direktorom. Mnogo je učinio za prosperitet škole.

Godine 1833. Blanki je postao profesorom na zanatsko-umetničkom konzervatoriju (Conservatoire des arts et m é tiers), a 1838. izabran je za člana Akademije moralnih i političkih nauka. Akademija ga šalje na Korziku i u Alžir radi proučavanja stanovništva tih zemalja. Dao je odličan opis tih zemalja, a putovao je i po drugim zemljama Evrope, te je objavljivao rezultate svojih putovanja u više dela. Proputovao je među ostalim zemljama i evropski deo Turske carevine, te je dao izvanredan opis autonomne Srbije i neoslobođenih bugarskih krajeva — Voyage en Bulgarie pendant l'année 1841 (1845). Na srpskohrvatski jezik je prevedeno njegovo delo Considérations sur l'état social des populations de la Turquie d'Europe — Izvestie o stanju naroda u evropskoj Turskoj (Novi Sad 1850). Blanki je umro 28.1. 1854. godine u Parizu.

Blanki je napisao prvo naučno delo o istoriji ekonomskih doktrina (Histoire de l'économie politique en Europe, Pariz 1838). Bio je veran Sejev učenik, ali kasnije je pristao uz sen-simoniste.