Aleksandar Vuksanović - Aca Lukas

Aca Lukas
Aca Lukas

Puno ime Aleksandar Vuksanović
Datum rođenja 3. novembar 1968.
Mesto rođenja Beograd, SR Srbija (SFRJ)
Druga imena Aca Lukas
Aktivni period 1990 – danas
Instrument Vokal, klavijature
Žanr Pop-folk, turbo-folk, pop, folk, disco
Izdavačka kuća Grand Production

Aca Lukas (pravo ime Aleksandar Vuksanović, rođen 3. novembra 1968. u Beogradu) je srbijanski pjevač pop-folk muzike.

Umetnička karijeraUredi

Aca Lukas je dobio svoj umjetnički nadimak „Lukas“ od imena čuvenog splava na Novom Beogradu gdje je nastupao i postao popularan početkom 1990ih godina. Svoju najveću popularnost je stekao tokom nastupanja u beogradskom klubu „Hogar“ na Adi Ciganliji. Tu je došao kao zamjena za dotadašnjeg pevača Mileta Lojpura gdje je upoznao Milana Šćepovića i Sašu Lunginovića. Zajedno su izvodili džez i ciganske pesme. Lukas ih je prerađivao u sopstveni stil što mu je donelo veliku popularnost u narednim godinama. Nakon nastupa u klubovima, Aca Lukas je počeo da nastupa sa Viktorijom, a zatim započeo i sopstvenu muzičku karijeru. Njegov prvi hit je bila pesma „Pesma od bola“, nakon čega su sledili hitovi „Kafana na Balkanu“, „Bele ruže“ i druge.

Napravio je prekid u karijeri od 2003. do 2006. godine. Godine 2008. je osvojio prvo mjesto na festivalu „II Axal Grand“ sa pjesmom „Upali svetlo“. Svoj posljednji koncert je održao 3. novembra 2010, na svoj rođendan, u Beogradskoj areni, pred oko 20 hiljada ljudi.

Van sceneUredi

Godine 2003. Aca Lukas je uhapšen i osuđen na 4 mjeseca zatvora u sklopu policijske operacije „Sablja“ jer je neovlašćeno posjedovao pištolj.[1] Takođe je imao problema sa kockom[2] i drogama[3] što ga je uklonilo sa scene naredne dvije godine.

3. februara 2009. u Beogradu, Aca Lukas je ranjen sa dva hica iz vatrenog oružja.[4] Na njega je pucano dok je na parkingu u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu ulazio u automobil. Pogođen u desnu natkolenicu i van životne opasnosti, prebačen je u urgentni centar.[4]


DiskografijaUredi

Studijski albumi

Reprizni albumi

  • Jedno veče u kafani (1998)
  • Drugo veče u kafani (1999)
  • Još sam tu (za drugove) (1999)
  • Zora beli... (1999)
  • Aca Lukas & O. K. Bend (2000)

Albumi uživo

  • Najveća žurka na Balkanu (1999)
  • Žurka (2002)

Kompilacije

  • The Best of Aca Lukas (2000)

ReferenceUredi

Vanjske vezeUredi