Abraham Scultetus

Abraham Scultetus (26. august 1566 - 24. oktobar 1625) bio je njemački kalvinistički svećenik i teolog, poznat kao dvorski propovjednik falačkog izbornog kneza Friedricha V.

Abraham Scultetus.

Rodio se u Grünbergu u Šleskoj (današnja Zielona Góra u Poljska) u luteranskoj porodici. Studirao je u Wittenbergu i Univerzitet u Heidelbergu. Godine 1595. je ušao u službu falačkog kneza Friedricha IV, a nastavio je kod njegovog sina Friedricha V. Sa vremenom je postao jedan od najznačajnijih kalvinističkih teologa, te je 1619. sudjelovao na Dordrechtom sinodu gdje su kalvinističke crkve nastojale uspostaviti svoj kanon.

Po povratku je u ljeto 1619. godine, doznavši da su pobunjeni češki protestanti Friedricha proglasili za svog kralja, inzistirao da Friedrich prihvati krunu, iako je Friedrich oklijevao, bojeći se da će zbog toga doći u sukob sa svojim sizerenom, habsburškim katoličkim njemačkim carem Ferdinandom II. Scultetus ga je na kraju uspio nagovoriti, te je Friedrich došao u Prag. Ubrzo se, uspostavilo, da Scultetusovi tvrdi kalvinistički stavovi ne nailaze na plodno tlo kod Friedrichovih novih luteranskih podanika. To je najviše došlo do izražaja kada je, nastojeći "očistiti" prašku Katedralu sv. Vida, od "idola" dao uništiti neka od najvrednijih umjetničkih djela. To je Scultetusa, a samim time i Friedricha, udaljilo od dijela češkog plemstva koje mu sljedeće godine nije dalo podršku u kritičnom trenutku i tako doprinijelo da Ferdinand zauzme Češku, brutalno uguši ustanak, a na kraju i iskorijeni protestantizam u Češkoj.

Scultetus je neko vrijeme pratio Friedricha u bijegu pred carskim i katoličkim trupama, ali je na kraju došao u Emden gdje je ostatak života proveo kao propovjednik.