Abraham G. Mills

Abraham Gilbert Mills (12. 3. 1844. – 26. 8. 1929) bio je američki sportski funkcionar poznat kao četvrti po redu predjednik nacionalne bejzbol lige National League of Professional Base Ball Clubs (1883-1884), te kao predsjednik "Millsove komisije" koja je generala Abnera Doubledaya proglasila pronalazačem bejzbola.

Abraham G. Mills

Mills je odrastao u New Yorku, a za vrijeme američkog građanskog rata se 1862. pridružio 5. njujorškom dobrovoljakom pješadijskom puku. Otprije sklon igranju bejzbola, Mills je loptu i palicu stalno nosio sa sobom, a na otoku Hilton Head u državi Južna Karolina je proslavio Božić igrajući utakmicu između tima 165. njujorškog dobrovoljačkog pješadijskog puka (Duryeaini zuavi) i tima koji su činili pripadnici drugih pukova vojske Sjevera. Tu je utakmicu promatralo više od 40.000 vojnika. Godine 1864. Mills je dobio čin potporučnika, a iz vojske je časno otpušten na završetku rata godinu dana kasnije.

Nakon rata, Mills se upisao na Pravni fakultet Columbian (danas Univerzitet George Washington) u Washingtonu. Tada je predsjedao Olympic Base Ball Clubom i za njega povremeno igrao. Tih je dana bezuspješno pokušao u klub uvesti mladog pitchera Alberta Spaldinga, koji će mu kasnije postati dugogodišnji suradnik. Godine 1872. je oženio Mary Chester Steele, s kojom će imati tri kčeri. Nakon što je položio pravosudni ispit 1876. godine, preselio se u Chicago.

U tamošnjim novinama je Mills napisao članak kojim je napao tada široko rasprostranjenu praksu bejzbol klubova da za vrijeme sezone jedni drugima otimaju igrače. Članak je ostavio snažan dojam na predsjednika Williama Hulberta koji je Millsa pozvao da formulira nova pravila kojima bi se ta praksa suzbila.

Nakon Hulbertove smrti 1882. Liga je Millsa jednoglasno izabrala za novog predsjednika. Mills se u svom mandatu nastavio boriti kako bi spriječio igrače da bježe iz klubova, te je 1883. postignut tzv. Sporazum o harmoniji između NL, suparničke lige American Association i nižerazredne Northwestern League koji je za cilj imao spriječavanje međusobnog transfera igrača. Mnogi od njih su se pobunili i pred sezonu 1884. formiral novu ligu Union Association bez pravila o transferima.

Mills je na pobunu reagirao oštrim globama i doživotnim izbacivanjem svakog igrača koji bi se usudio pridružiti UA. Međutim, kada je UA propala, vodeći klubovi NL su inzistirali da se zabrana ukine, odnosno vrate njihovi najatraktivniji igrači. Mills je zbog toga podnio ostavku.

Mills se nakon toga bavio trgovinom liftovima, a neko vrijeme je bio predsjednik Otis Elevator Company.

Godine 1903. je članak sportskog novinara Henryja Chadwicka o tome da je bejzbol potekao od kriketa, odnosno engleske igre rounders, izazvao buru neslaganja u šovinistički raspoloženoj američkoj javnosti, uvjerenoj da je bejzbol isključivo američki izum. Chadwick je pristao da njegove navode istraži posebna komisija na čelu s Millsom, a njeni zaključci su se temeljili na nikada dokazanim, a kasnije od strane historičara oborenim tvrdnjama da je tvorac bejzbola general Doubleday.

Pored bejzbola, Mills se početkom 20. vijeka bio aktivan u američkom olimpijskom pokretu, a smrt ga je zatekla dok je pripremao Olimpijadu u Los Angelesu 1932. godine.