Abraham "Abe" Reles (10. maj 1906 - 12. novembar 1941) bio je američki profesionalni kriminalac, poznat kao jedan od osnivača i najistaknutijih članova Murder, Inc., zloglasne bande profesionalnih ubica koja je 1930-ih obavljala likvidacije za mafiju, ali i po tome što je 1940. godine nakon hapšenja, suočen sa mogućim pogubljenjem svoje kolege i šefove 1940. godine prokazao vlastima i tako doveo na električnu stolicu prije nego što će, usprkos policijske zaštite, život okončati u bizarnim, sumnjivim ali nikada potpuno rasvijetljenim okolnostima.

Abraham Reles
Abe Reles
Biografski podatci
RođenjeAbraham Reles
Brooklyn, New York, SAD
Smrt12. 11. 1941. (dob: 35)
Brooklyn, New York, SAD
Karijera
Zanimanjegangster
profesionalni ubica
Alias(i)Kid Twist
Optužen/iubistvo
Statuspreminuo tokom kaznenog procesa

Reles se rodio u porodici jevrejskih imigranata iz Austrije i odrastao u Brownsvilleu, sirotinjskoj četvrti Brooklyna. Kriminalom se počeo baviti još kao tinejdžer, a čemu je značajno pridonijela i Prohibicija, koja je potakla mnoge da se bave krijumčarenjem alkohola, ali i stvarala i krvava suparništva. Reles je ispočetka radio za organizaciju braće Shapiro, ali se od njih odmetnuo, zamjerivši im što mu nisu pomogli kada je nakratko završio u zatvoru. Umjesto toga se povezao sa Meyerom Lanskym; kao odgovor na to je Meyer Shapiro pretukao i silovao njegovu djevojku.

Relesa je upravo želja da se osveti Shapirovima potakla da okupi tim sa kojim će početi karijeru ubice, ali je brzo stekao reputaciju opasnog i izuzetno nasilnog čovjeka, spremnog da ubija slučajne namjernike zbog najtrivijalnijih povoda. Istovremeno je razvio i reputaciju stručnjaka u svom poslu, s obzirom da je umjesto vatrenog preferirao hladno oružje, i žrtve ubijao udarcima u glavu na način zbog kojih su neke od njih zbog nedostatka jasnih tragova službeno proglašene žrtvama izliva krvi u mozak.

Vlasti su, međutim, nakon nekoliko godina uspjele protiv Relesa prikupiti dovoljno dokaza za suđenje zbog ubistva. Svjestan da bi mu u tom slučaju prijetila smrtna kazna, Reles je 1940. godine pristao postati pokajnik, odnosno javno svjedočiti protiv svojih kolega i šefova. Godine 1941. je zahvaljujući njegovim svjedočanstvima za ubistvo krivim proglašen njegov šef Louis "Lepke" Buchalter te nekoliko godina kasnije postao najiskaknutiji američki gangster pogubljen na električnoj stolici.

Nakon Lepkea je Reles trebao svjedočiti protiv mafijaškog vođe Alberta Anastasije. Tada se nalazio pod policijskom zaštitom u sobi 263 na šestom katu hotela Half Moon na Coney Islandu. Prije nego što je trebao doći na sud, pao je sa prozora na ulicu i poginuo. Službena istraga je kao najvjerojatnije objašnjenje navela neuspjeli pokušaj bijega; kao alternativno objašnjenje se, pak, navodilo samoubistvo odnosno namjerno bacanje na ulicu koji su u zamjenu za mito izveli policajci. Iako su policajci disciplinski kažnjeni, godine 1951. je istraga velike porote zaključila da je riječ o nesretnom slučaju.

Abe Reles se pojavio kao lik u filmu Murder, Inc. 1960. godine gdje ga je tumačio Peter Falk. Prije toga je lik temeljen na Relesu u filmu The Enforcer 1951. godine tumačio Ted de Corsia.

Vanjske veze uredi