Šaiba ibn Hašim (Shaiba ibn Hashim, arapski: شيبة ابن هاشم‎) (cca. 497 – 578), poznatiji kao Abdul Muttalib ili Abd al-Muttalib, zato što ga je odgojio stric Muttalib, bio je djed islamskog poslanika Muhameda.

Rodio se u kurejšitskom klanu Banu Hashim, koji je ime dobio po njegovom ocu Hashim ibn Abd Manafu. Majka mu je bila Salma bint Amr iz plemena an-Najjar u Yathribu (kasnije poznatom kao Medina). Otac mu je umro na poslovnom putu u Gazi, neposredno prije njegovog rođenja.

Prvih osam godina života je proveo u majčinoj porodici u Yathribu, prije nego što ga je amidža Muttalib ibn Abd al-Manaf došao povesti sa sobom u Meku. Po dolasku u Meku, tamošnji živalj je pomislio da je nepoznati dječak Mutalibov rob, pa su mu dali ime `Abdu'l-Muttalib (rob Muttaliba). Nakon Mutalibove, smrti Shaiba ga je naslijedio na čelu klana Banu Hashim.

Potomci Shaiba ibn Hashima uredi

Shaiba ibn Hashim je imao žene po imenu Sumra bint Jandab, Lubna bint Hajira, Fatimah bint Amr, Halah bint Wahab-Zuhriya i Natila bint Khabab - Khizriji.

Od Sume bint Jandab:

 1. Harith ibn ‘Abd al-Muttalib

Od Lubne bint HJajira:

 1. Abd al-Uzza(Abu Lahab) ibn ‘Abd al-Muttalib

Od Fatime bint Amr:

 1. Abu Talib ibn ‘Abd al-Muttalib - Otac Alije, četvrtog kalifa
 2. Az-Zubayr ibn ‘Abd al-Muttalib
 3. ‘Abd Allah ibn ‘Abd al-Muttalib - otac Muhamedov

Od Halah bint Wahab:

 1. Hamza ibn 'Abd al-Muttalib
 2. Muqum ibn 'Abd al-Muttalib
 3. Hijl ibn 'Abd al-Muttalib
 4. Saffiyah bint ‘Abd al-Muttalib

Od Natila bint Khabab - Khizriji:

 1. `Abbas ibn `Abd al-Muttalib
 2. `Zarrar ibn `Abd al-Muttalib

‘Abd Allah ibn ‘Abd al-Muttalib iz klana Banu Hashim i Aminah bint Wahab iz klana Banu Zuhra su bili Muhamedovi roditelji. Abdallah je umro četiri mjeseca prije Muhamedovog rođenja, a Aminah bint Wahab je preuzela brigu Shaibi. Aminah je umrla šest godina kasnije, a Shaiba ibn Hashim 578. kada je Muhamed imao osam godina. Grob Shaibe ibn Hashima se može pronaći na groblju Jannatul Mualla u Meki.

Poslije djedove smrti, Muhameda je preuzeo njegov stric Abu Talib (otac Alijin), kurejšitski poglavica i čuvar Kabe.

Vanjske veze uredi