Abdikacijska kriza

Abdikacijska kriza Edwarda VIII. iz 1936. godine označava krizno stanje u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je izazvala intencija kralja Edwarda VIII. da se oženi Wallis Simpson, dvaput razvedenom američkom pučankom.

Sredstvo abdikacije s potpisima kralja i njegove trojice braće.

Princ Edward od Walesa započeo je aferu s Wallis Simpson dok je bila udana za svog drugog supruga. Iako dvor nije odobravao tu vezu, nije bilo većih poteškoća dok je Edwardov otac, kralj George V., bio živ. Ipak, kada je George V. umro, a Edward VIII. preuzeo tron, njegova želja da oženi Wallis dovela je Imperij na rub ustavne krize. Edward VIII. se suočio s religijskim, političkim, zakonskim i moralnim poteškoćama povodom te objave. Kao kralj, Edward je bio poglavar Anglikanske crkve koja je zabranjivala brak s razvedenom osobom ukoliko je bivši supružnik bio još uvijek živ. Kako je u trenutku prosidbe Ernest Simpson bio ne samo živ, već je još uvijek bio u braku s Wallis, postojale su snažne osnove prema kojima Edward VIII. nije mogao sklopiti željeni brak i ostati na prijestolju. Kao dodatak tomu, Wallis Simpson je smatrana politički i društveno nesposobnom da bude kraljica zbog svoja dva neuspjela braka. Britanski Establishment čvrsto je vjerovao kako ju je vodila njezina ljubav prema novcu ili ugledu, a ne njezina ljubav prema kralju. Svoje nezadovoljstvo su, između ostalih, iznijeli i tadašnji premijer Stanley Baldwin, Edwardov brat, princ Albert te političar Winston Churchill. Ipak, usprkos svim problemima, kralj je obznanio kako voli gospođu Simpson i kako njegova namjera o braku stoji.

U tom su se trenutku pojavile tri mogućnosti:

  1. Edward i gospođa Simpson sklope brak i ona postane kraljica (kraljevski brak)
  2. Edward i gospođa Simpson sklope brak, ali ona ne postane kraljica već dobiva samo službenu titulu (morganatski brak)
  3. Abdikacija kralja Edwarda i svih mogućih potomaka, što bi mu omogućilo da donosi bračne odluke bez ustavnih implikacija

Premijeri cijelog Imperija jasno su podržavali treću opciju, a identična situacija bila je i u Britaniji. Na koncu, široko neodobravanje gospođe Simpson i Edwardova nevoljkost da odustane od braka doveli su do kraljeve abdikacije u prosincu 1936. godine. Dokument je potpisan 10. prosinca 1936., a na snagu je stupio sljedećeg dana, 11. prosinca 1936. Edward VIII. je tako postao prvi britanski monarh koji se svojevoljno odrekao prijestolja još od anglosaksonskog perioda. Naslijedio ga je njegov brat, princ Albert od Yorka, koji je uzeo titulu George VI. Edward je dobio titulu vojvode od Windsora. Nakon razvoda od Ernesta Simpsona, Wallis i Edward sklopili su brak i živjeli zajedno sve do vojvodine smrti, 35 godina kasnije.