Abd ar-Rahman II

(Preusmjereno sa stranice Abd-ar-rahman II)

Abd ar-Rahman II (arapski: عبد الرحمن الثاني‎) (788–852) bio je omejadski emir Córdobe u Al-Andalusu (maurska Iberija) od 822. do smrti.

Abd ar-Rahman II
Vladavina 822 – 852
Prethodnik al-Hakam I
Nasljednik Muhamed I
Rođen/a 788
Toledo
Umro/la 852. (dob: 63–64)
Córdoba

Bio je sin prethodnog emira Al-Hakama I. Za vrijeme očeve vladavine je kao mladić sudjelovao u tzv. "danu rova", odnosno masakru 700 - 5000 plemića i uglednih građana Toleda koji su se pobunili protiv Al-Hakamove vlasti.

Gotovo cijela vladavina je bila ispunjena borbom protiv kršćanskog asturijskog kralja Alfonsa II, čije je napredovanje na jug nakon dosta napora uspio suzbiti. Godine 837. su protiv njega u Toledu digli veliki ustanak tamošnji kršćani i Jevreji; nastojeći suzbiti slične ustanke u budućnosti, natjerao je prvake lokalne kršćanske Crkve da sazovu sinod na kome je kršćanskim vjernicima izričito zabranjeno da traže mučeništvo.

Godine 844. se suočio sa napadom Vikinga koji su se iskrcali kod Cadiza, zauzeli Sevillu (sa izuzetkom citadele) te napali samu Cordobu. Kako bi se obranio od sličnih napada u budućnosti, započeo je izgradnju ratne mornarice i pomorskog arsenala u Sevilli.

U vanjskoj politici je pomagao Vilimu od Septimanije u borbi protiv karolinškog franačkog kralja Karla Ćelavog.

Iako je Abd ar-Rahman II bio poznat kao pokrovitelj umjetnosti, jedan od najpoznatijih događaja njegove vladavine je masakr kršćanskih Kordovskih mučenika.

Abd ar-Rahman II
bočni ogranak od Banu Quraish
Umro/la: 852
Prethodi:
al-Hakam I
Emir Cordobe
822–852
Slijedi:
Muhamed I