A Walk in the Sun

(Preusmjereno sa stranice A Walk in the Sun (1945 film))

A Walk in the Sun (sh. Šetnja na suncu) je američki crno-bijeli ratni film snimljen 1945. godine u režiji Lewisa Milestonea. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Harryja Browna, novinara tadašnjeg američkog vojnog časopisa Yank. Radnja se događa tokom i neposredno nakon savezničkog iskrcavanja u Italiju za vrijeme Drugog svjetskog rata. Protagonisti su pripadnici jednog voda američke 36. divizije kojima je na čelo, nakon što su zapovjedni oficiri izbaečni iz stroja, stao narednik Tyne (čiji lik tumači Dana Andrews), a koji usprkos toga nastoje izvršiti zadatak, odnosno zauzeti farmu koju brane Nijemci.

A Walk in the Sun
kino-poster
RežijaLewis Milestone
ProducentLewis Milestone
Samuel Bronston (nenaveden na špici)
ScenarioRobert Rossen
PredložakA Walk in the Sun; autor:
Harry Brown
NaracijaBurgess Meredith
UlogeDana Andrews
Richard Conte
George Tyne
John Ireland
MuzikaFreddie Efrem Rich
pjesma:
Millard Lampell
Earl Robinson
FotografijaRussell Harlan
MontažaW. Duncan Mansfield
StudioSuperior Productions
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
3. 12. 1945 (1945-12-03)
Trajanje117 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet800.000 $ (proc.)

Ideju za film je dao glumac Burgess Meredith (koji u filmu služi kao narator), i koji je uspio nagovoriti producenta Samuela Bronstona da pokrene projekt; Bronston je na kraju morao odustati zbog financijskih razloga, te je A Walk in the Sun preuzeo Milestone. Film je snimanje započeo kada je Drugi svjetski rat još uvijek bio u toku, te je američka vojska pomagala njegovu produkciju tehničkim savjetima i opremom; time se, pak, objašnjava da Nijemci u filmu koriste američko oružje i opremu. Kritičari su, međutim, izuzetno hvalili izuzetno realistički prikaz ratovanja, odnosno načina na koji se vojnici odnose prema ratu. Zbivanja u filmu je, poput grčkog zbora, uokvirila istoimena balada koju pjeva Kenneth Lee Spencer, a što je tehnika koju je kasnije iskoristio mnogo poznatiji High Noon.

Prije nego što je film dovršen, Drugi svjetski rat je završen, te je Daryl F. Zanuck, šef matičnog studija 20th Century Fox, obustavio snimanje svih ratnih filmova. To se nije odnosilo na A Walk in the Sun, koji je sljedeće godine prikazan sa velikim uspjehom te se smatra jednim od klasičnih hollywoodskih ostvarenja ratnog žanra.

Uloge

uredi

  • James Cardwell ... Nar. Hoskins
  • George Offerman Jr. ... Redov Tinker
  • Steve Brodie ... Redov Judson
  • Matt Willis ... Narednik Pete Halverson
  • Chris Drake ... Rankin
  • Alvin Hammer ... Johnson
  • Victor Cutler ... Cousins
  • Jay Norris ... James
  • John Kellogg ... Riddle

Vanjske veze

uredi