A Vida da Gente

A Vida da Gente je brazilska telenovela produkcijske kuće Rede Globo, originalno emitovana tokom 2011.

A Vida da Gente
Formattelenovela
KreatorLícia Manzo
RežijaJayme Monjardim
NastupajuFernanda Vasconcellos
Marjorie Estiano
Rafael Cardoso
Thiago Lacerda
Ana Beatriz Nogueira
Paulo Betti
Regiane Alves
Nicette Bruno
Stênio Garcia
Gisele Fróes
Uvodna tema"Oração ao Tempo", izvodi: Maria Gadú
Zemlja porijekla Brazil
Jezik/ciportugalski
Broj epizoda137
Emitiranje
Originalni kanalRede Globo
Originalno prikazivanje26. septembar 20112. mart 2012

Tokom 2013. i 2014. emitirana je u Srbiji na programu Happy TV, pod naslovom Život teče dalje.

Sinopsis uredi

Ana je mlada teniserka u usponu. Dobitnica brojnih trofeja i titula. Njena profesionalna budućnost je zagarantovana. Međutim, sve se menja u trenutku kada sazna da je trudna sa svojim dečkom, Rodrigom. Njena proračunata i posesivna majka, Eva, prisiljava je da raskine sa dečkom i šalje je u drugi grad kako bi se tamo u tajnosti porodila. Po povratku kući, Ana ima veliku želju da povrati karijeru, odgaja svoju ćerku, Žuliju, te Rodrigu prizna sve što je skrivala. Oslanja se na podršku svoje sestre i najbolje drugarice, Manuele. No, Eva je sve vešto odvukla od istine pričom da je Žulija zapravo njena ćerka, plod avanture iz prošlosti. Eva je oduvek bila izuzetno zaštitnički nastrojena prema Ani, dok sa Manuelom nikada nije imala dobar odnos i oduvek ju bez razloga ponižavala. Život kraj dominantne i temperamentne majke Ana i Manuela više ne mogu da izdrže, te tokom jedne noći odlučuju da pobegnu od kuće. Na putu do kuće njihove bake, doživljavaju tešku saobraćajnu nesreću i auto im se surva u hladno jezero. Manuela uspeva da izvuče svoju sestričinu na sigurno, ali ne stigže da spasi Anu na vreme. Ana je odvezena u bolnicu, gde je ustanovljeno je da je pala u komu.

Prolaze godine, a Ana ne pokazuje nikakav napredak. Manuela odlučuje da preuzme ulogu Žulijine majke. Skrhana velikim osećajem krivice, Manuela odlučuje da prizna Rodrigu da je Žulija zapravo njegova i Anina ćerka. Zajedno, njih dvoje prolaze kroz sve poteškoće i radosti odgajanja devojčice, a među sobom počinju da osećaju jaku povezanost i strast. Pet godina kasnije, Žulija je srećna devojčica, koja je pomogla Manueli da prevaziđe Anino bolno odsustvo.

Iznenada, Ana se budi iz kome i mora da se suoči sa realnošću koja je puno drugačija od one koju pamti i da se nosi sa pomešanim osećanjima izgubljenog života. Njena sestra i Rodrigo sada su zajedno, a Žulija jedino Manuelu doživljava kao majku, bez obzira što od nje nikada nije skrivana prava istina. Iako je srećna što je Žulija zdrava i dobro odgojena devojčica, na čemu je zahvalna svojoj sestri Manueli, Ana oseća i veliku bol. Razočarana je sestrinim osećanja prema Rodrigu i oseća zavist gledajući je kako živi život koji je pripadao njoj. Trudi se da potisne svoja osećanja, posebno ona prema Rodrigu, te uverava Manuelu da je ljubav koju je osećala prema njemu stvar davne prošlosti, a da je sada zaljubljena u svog doktora, Lusija.

U procesu prilagođavanja novom životu, Ana i dalje može da računa na ljubav svoje sestre, sve dok Eva ne uspe da ih okrene jednu protiv druge. Anina velika borba za povratak života koji je bez nje prolazio, vođena je velikom dozom optimizma, upornosti, ali i ljubavi. U ovoj priči ljubav je od suštinskog značaja u oporavku razrušenih porodičnih odnosa i prevazilaženju najvećih životnih prepreka.

Likovi uredi

  • Ana Fonseka (Fernanda Vaskonselos) – Evina ćerka, Žonasova pastorka. Uspešna teniserka, skromna je i jednostavna, nije zaslepljena svojom slavom. Brižno je odrastala kraj svoje majke Eve, koja se prema njoj odnosi kao prema trofeju, upravlja njenim životom i karijerom. Pod stalnim je majčinim pritiskom, posebno nakon porođaja, primorana je da sve skriva od javnosti i okoline. U njenim osećanjima nastaje prava konfuzija i preovladava nesigurnost. Zbog svega toga, ali i rigidnih zahteva njene trenerke Vitorije, Ana sve učestalije gubi na utakmicama. Odlučuje da preuzme brigu o svojoj ćerki i kontrolu nad svojom sudbinom, kada doživljava tešku nesreću koja je umalo koštala i života.
  • Rodrigo Masedo (Rafael Kardoso) – Žonasov sin, rano je ostao bez majke. Njegov otac oženjen je Evom, koja nije tako prijatna maćeha, ali je u Rodrigov život donela i nešto dobro - njenu ćerku Anu. Rodrigo i Ana odrastaju zajedno i vremenom postaju nerazdvojni. Upuštaju se u ljubavnu vezu iz koje se rađa Žulija.
  • Manuela Fonseka (Maržori Estijano) – Evina ćerka i Anina starija sestra. Ponižavana od strane majke, odrastala je u senci svoje sestre, talentovane i savršene, koja je ujedno i njena jedina prijateljica. Povučena, nesigurna i jednostavna, takoreći je neprimetna i u kući, i školi. Jedna od retkih osoba koje je štite je kućna pomoćnica Marija, koja je oduvek podsticala njen talenat za kuvanje. Nakon nesreće koja je ostavila njenu sestru u komi, preuzima odgovornost o Žuliji i kasnije se upušta u vezu sa Rodrigom.
  • Lusio (Tijago Laserda) – Doktor. Posvećen svom poslu, etičan i profesionalan. Staložen je i brižan prema svojim pacijentima, vezuje se za njih i smatra da je afektivitet od suštinskog značaja u procesu svakog lečenja. Izgubio je ženu koja je bolovala od raka, i oseća gorčinu krivice što nije uspeo da je spase. Sterilan je, zbog čega po izboru i temperamentu odlučuje da bude samac. Međutim, strast koju oseća prema Ani i ljubav prema Žuliji otvoriće mu vrata ka novom životu. Velikodušan je i nesebičan, upravlja nevladinom organizacijom za pomoć deci sa motoričkim poteškoćama.
  • Eva Fonseka (Ana Beatriz Nogiera) – Anina i Manuelina majka. Inina ćerka, Žonasova bivša supruga. Lukava i manipulativna. Otvoreno se zalaže za tvrdnju "cilj opravdava sredstva", iza koje vešto krije svoj sumnjivi karakter. Nikada nije skrivala naklonjenost prema Ani, ali ni prezir koji oseća ka Manueli. Od otkrivanja Aninog talenta, njenu karijeru i uspeh ne ispušta iz vida. Nakon Anine nesreće i pada u komu, obilazi svoju ćerku iz dana u dan, četiri godine zaredom. Sa Aninim buđenjem ponovo pokazuje svoje proračunato lice, i iz ljubomore izaziva sukob među svojim ćerkama, koji ih stvalja na dve suprotne strane.
  • Žonas Masedo (Paulo Beti) – Rodrigov i Nandin otac, Evin bivši muž. Smatra da se sve može rešiti novcem, i sa njim pokušava da nadoknadi svoje odsustvo iz života njegove dece. Primetivši Rodrigovu sposobnost za studije, odlučan je da od njega napravi sebi dostojnog naslednika u kompaniji. Na početku priče, ostavlja Evu, koja je u pedesetim godinama, i menja je za mlađu Kris, na isti način kao što je naviknut da menja vozila svake godine.
  • Žulija (Žezuela Moro) – Anina i Rodrigova ćerka. Odrasta uz Manuelu i Rodriga. Slatka je i voljena. Pokazuje snažnu narav kada se Ana probudi iz kome i priđe joj kao prava majka. Manuela je jedina koju prihvata za majku i želi da ostane kraj nje i svoga oca.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Fernanda Vasconcellos Ana Fonseca
Marjorie Estiano Manuela Fonseca Macedo
Rafael Cardoso Rodrigo Macedo
Jesuela Moro Júlia Fonseca Macedo
Ana Beatriz Nogueira Eva Fonseca
Thiago Lacerda Lúcio Pires
Regiane Alves Cristiane "Cris" Oliveira Macedo
Paulo Betti Jonas Macedo
Maria Eduarda Fernanda "Nanda" Macedo
Nicette Bruno Iná Fonseca
Gisele Fróes Vitória Azevedo Prates
Alice Wegmann Sofia Azevedo Prates
Sthefany Brito Alice Ybarra Moraes
Daniela Escobar Suzana Ybarra Moraes
Marcello Airoldi Cícero Moraes
Ângelo Antônio Marcos Prates
Malu Galli Dora
Stênio Garcia Laudelino
Leonardo Medeiros Lourenço Luiz Macedo
Leona Cavalli Dr.ª Celina Gusmão Macedo
Luiz Carlos Vasconcelos Renato Nogueira Martins
Marcello Melo Jr. Mathias
Júlia Almeida Lorena
Neusa Borges Maria
Pietra Pan Bárbara
Cláudia Mello Moema
Luiz Serra Seu Wilson
Duda Mamberti Josias
Sylvia Massari Ângela
Anna Rita Cerqueira Olívia
Marat Descartes Lui
Rafael Almeida Miguel
Malu Valle Vivian "Vivi" Mourão
Rita Clemente Aurélia
Tadeu di Pietro Cléber
Vitor Navega Motta Francisco
Kaic Crescente Tiago Oliveira Macedo
Ana Petta Eliete
Renatta Gomes Bia
Deborah Kalume Cleide

Nagrade uredi

Quem 2011[1]:

Caras 2011[2]:

Minha Novela 2011:[3]

Melhores do Ano 2011[4]:

  • Žezuela Moro

Noveleiros 2011[5]:

  • A vida da gente (Život teče dalje)

Contigo 2012[6][7]:

  • Lisija Manzo
  • Žezuela Moro

Izvori uredi

Vanjske veze uredi