A Shot in the Dark (film, 1964)

A Shot in the Dark
Režija Blake Edwards
Producent Blake Edwards
Scenario Blake Edwards
William Peter Blatty
Predložak L'Idiote; autor:
Marcel Achard
Uloge Peter Sellers
Elke Sommer
George Sanders
Herbert Lom
Muzika Henry Mancini
Fotografija Christopher Challis
Montaža Bert Bates
Ralph E. Winters
Studio The Mirisch Corporation
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
24. jun 1964 (1964-06-24)
Trajanje 102 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 12,368.234 $[1]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

The Pink Panther (1963) Inspector Clouseau (1968)

A Shot in the Dark (sh. Pucanj u tami) je američka filmska komedija snimljena 1964. godine u režiji Blakea Edwardsa, poznat kao prvi film iz serije The Pink Panther u kome je Peter Sellers nastupio kao glavni lik, odnosno kao prvi "pravi" film iz serije.

Kao predložak je poslužila komedija L'Idiote francuskog pisca Marcela Acharda, mada su se scenaristi unijeli brojne izmjene, pa je glavni lik nesposobnog istražnog suca zamijenjen sa likom nesposobnog policijskog inspektora Jacquesa Clouseaua, koji se prethodne godine prvi put pojavio kao sporedni lik u kriminalističkoj komediji The Pink Panther. Radnja pokazuje kako je Clouseauu povjerena istraga ubistva na imanju uticajnog bogataša (čiji lik tumači George Sanders), a za koje se kao očigledan počinitelj nameće privlačna sobarica (čiji lik tumači Elke Sommer, ali je Clouseau, uvjeren u njenu nedužnost, odbija optužiti, čak i nakon što se zareda niz novih ubistava za koje je također očigledno da ih je počinila.

A Shot in the Dark je originalno trebao biti vjerna adaptacija predstave u režiji Anatolea Litvaka; kada je Sellers pristao na ulogu, inzistirao da se režija povjeri Edwardsu, sa kojim je bio surađivao na The Pink Pantheru. Na kraju je Edwards angažiran, te je uspio uvjeriti producente da kao glavni lik koriste Clouseaua. Film se isticao kombinacijom crnog i vrckavog humora, uključujući neke za tadašnje standarde "pikantne" scene poput one gdje se protagonist nastoji tajno ubaciti u nudistički kamp. Publici su, međutim, daleko više pažnje privukli novi sporedni likovi - Clouseauov sobar Cato (koga tumači Burt Kwouk) i njegov do ludila frustirani pretpostavljeni, komesar Dreyfus (koga tumači Herbert Lom), a koji će kasnije postati stalni likovi serije.

A Shot in the Dark je postigao izuzetan komercijalni uspjeh, ali su se Sellers i Edwards na setu tako posvađali da su se poslije zarekli da više neće nikada raditi zajedno. Pomirili su se već nakon nekoliko godina i zajedno snimili film The Party; zbog njega su odbili snimanje novog nastavka serije o Clouseaua, te je 1968. godine snimljen danas malo poznati Inspector Clouseau sa Alanom Arkinom u glavnoj ulozi. Tek 1975. godine je snimljen The Return of the Pink Panther sa Sellersom u glavnoj ulozi, a koji se smatra "pravim" nastavkom serije.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi