A Scandal in Bohemia

"A Scandal in Bohemia" (srpskohrvatski: Skandal u Češkoj) je prva od ukupno 56 priča o Sherlocku Holmesu koju je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je objavljena u časopisu The Strand Magazine 1891. godine te je ujedno prva priča o Holmesu koju je ilustrirao Sidney Paget. Conan Doyle je ovu priču stavio na peto mjesto popisa svojih najdražih priča o Holmesu.

"A Scandal in Bohemia"

Sidney Paget: "Laku noć, gospodine Holmes!"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1891.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena ožujak 1888.
Klijent(i) Kralj Češke
Zločinac/ci Irene Adler

Slučaj uredi

Sherlocka Holmesa i dr. Watsona u njihovom stanu posjećuje maskirani muškarac koji zahtijeva njihove usluge. Evidentno plemić, muškarac pokušava skriti svoj identitet predstavivši se kao grof von Kramm, ali ga Holmes vrlo brzo prepoznaje kao Wilhelma Gottsreicha Sigismonda von Ormsteina, kralja Češke. Skidajući svoju masku, kralj priznaje i otkriva svoj identitet.

Kralj im ispriča o svojoj ranijoj aferi s Irene Adler, osobu koja ime "lice najljepše žene i um najodlučnijeg muškarca". Afera je prekinuta njegovim povratkom u Prag i njezinim odlaskom u London, ali iza nje su ostali povjerljivi dokumenti koji bi mogli kompromitirati njegov skori brat sa skandinavskom princezom. Kralj Holmesu i Watsonu ostavlja £1,000 (što je danas vrijednost od £92,500) kao početni polog i traži od njih da povrate tražene dokumente.

Prerušen u pijanog, besposlenog radnika, Holmes dolazi do kuće Irene Adler gdje saznaje kako je Adlerova u dnevnom kontaktu s odvjetnikom Godfreyjem Nortonom. Kada Norton posjeti Irene, njih dvoje odu prema crkvi. Holmes ih prati i dolazi točno u trenutak da posvjedoči vjenčanju Irene Adler i Godfreyja Nortona. Po povratku u 221B Baker Street, Holmes i Watson formuliraju konačni plan temeljen na Holmesovoj pretpostavci da će neudana žena u slučaju vatre prvo spašavati svoje najdragocjenije predmete, dok bi udana žena prvo spašavala dijete.

Sljedeće večeri, Holmes se preruši u dobroćudnog svećenika i uspijeva infiltrirati dom Irene Adler, hineći da je ozlijeđen u sukobu s prosvjednicima koji su se okupili ispred doma Irene Adler. Dok sjedi u njezinom domu, Watson izvana vikne "VATRA!", a dim iz dimne rakete stvori dovoljnu paniku. Točno kako je Holmes predvidio, Irene Adler je krenula da spasi dokumente i tako otkrila njihovu lokaciju, nakon čega Holmes nestaje. Ipak, te večeri, kada su Watson i Holmes, još uvijek prerušen, bili pred vratima stana, s ulice ga je, rekavši "Laku noć, gospodine Holmes!", pozdravio muškarac, zapravo Irene Adler prerušena u muškarca.

Sljedećeg jutra, Holmes kralju objašnjava cijeli slučaj, ali kada odu po dokumente, otkriju kako ih je Irene Adler već uklonila. Postala je ona tako jedina žena koja je nadmudrila Holmesa, a kao "poklon", ostavila je kralju jednu svoju sliku i pismo u kojem objašnjava da nema namjeru koristiti slike kako bi kompromitirala kralja. Kralj, presretan, nudi Holmesu bilo kakvu nagradu, na što detektiv zahtijeva tek fotografiju Irene Adler koju je kralj dobio kao uspomenu.

Vanjske veze uredi