A Matter of Honor

Za ostala značenja, vidi Matter of Honour (razvrstavanje).

A Matter of Honor (sh. Stvar časti ili Pitanje časti) je epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation, premijerno prikazana 6. februara 1989. godine. Radnja prikazuje kako kapetan fregate Riker u okviru programa razmjene oficira bude imenovan za prvog oficira klingonskog ratnog broda.

A Matter of Honor
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 2
Epizoda 8
RežijaRob Bowman
ScenarioBurton Armus
Priča
MuzikaDennis McCarthy
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod134
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Unnatural Selection"
Sljedeća →
"The Measure of a Man"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Radnja uredi

Poseban program razmjene časnika dovodi Benzitea imena Mendon na Enterprise i daje Rikeru šansu da postane prvi federacijski časnik koji je služio na klingonskom brodu.
Rikerove pripreme za ovaj zadatak uključuju i lekciju poručnika Worfa o Klingoncima. Stečeno znanje Riker odmah iskoristi na Klingonskoj krstarici Pagh, kada kao prvi časnik mora nadjačati drugog časnika koji preispituje njegov autoritet.

U međuvremenu, Enterprise otkriva da zarazni oblik bakterije jede trup Enterprisea, ali i Pagha. Dok Enterprise kreće na kurs za presretanje kako bi upozorio Pagh, Klingonci otkriju bakteriju i dođu do zaključka da je Enterprise kriv za nju. Budući da ne mogu komunicirati sa skrivenim Paghom, Picard se zabrine i naredi uključivanje Enterpriseovih štitova, što Klingonci odmah protumače kao znak agresije.
Dok se Pagh priprema napasti, Riker izvadi i aktivira transponder za hitne slučajeve kojeg je dobio od Worfa prije odlaska s Enterprisea. Kapetan Pagha uzme uređaj te se odjednom nađe na Enterpriseu. Riker, sada kapetan Pagha, zahtjeva predaju Picarda i posade, dopuštajući Klingoncima da zadrže svoju čast kao ratnici.

Nedugo nakon toga, Enterprise pomogne u uklanjanju bakterije sa klingonskog broda i vrati kapetana Pagha na njegov brod. Riker odmah predaje zapovjedništvo klingonskom kapetanu i vrati se svojim dužnostima na Enterpriseu.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi