A Farewell to Arms

Za ostala značenja, vidi A Farewell to Arms (razvrstavanje).

Zbogom oružje (eng.: A Farewell to Arms) je poluautobiografski roman Ernesta Hemingwaya iz 1929. Pisan je u prvom licu, a opisuje doživljaje Frederica Henryja, Amerikanca koji kao dobrovoljac sudjeluje u talijanskog vojsci za vrijeme Prvog svjetskog rata; radnja se u velikoj mjeri oslanja na Hemingwayeva vlastita iskustva. Bavi se problemima rata, smrti, hrabrosti i ljubavi.

Likovi uredi

Frederic Henry je mladi Amerikanac koji je prekinuo studij arhitekture u Rimu kako bi se pridružio talijanskog vojsci, gdje radi kao ambulantni vozač. U rat se uključio bez nekog posebnog razloga, vjerojatno iz želje za pustolovinom, nema nikakve ideološke ili domoljubne motivacije. Na nasilje i stradavanje koji ga okružuju većinom ne obraća pažnju i ponaša se ravnodušno. No tokom cijele priče pije velike količine alkohola. Ima i neobičan odnos prema religiji: iako kaže da nije religiozan, blizak je s vojnim svećenikom, a u teškim trenutcima se okreće i molitvi.

Catherine Barkley je britanska bolničarka s kojom se Frederic upušta u ljubavnu vezu. Njezin lik bazira se na stvarnoj ličnosti, bolničarki Hannah Agnes von Kurowsky, koju je Hemingway upoznao u Milanu. Razvojem radnje, Catherine i Frederic se vrlo zbližavaju i zajedno funkcioniraju gotovo poput cjeline, a njihovi razgovori služe kao sredstvo kojim Hemingway iznosi svoja razmišljanja o životu.

Radnja uredi

Radnja je smještena na talijansko-austrijsko bojište, 1917. godine. Frederic radi kao ambulantni vozač i većinu vremena nije izravno izložen opasnosti. Na terenu upoznaje britansku bolničarku Catherine s kojom se upušta u, ispočetka površnu, ljubavnu vezu. Za vrijeme jedne bitke kod Soče, rovovska granata mu zadaje tešku ozljedu noge, a vrijeme oporavka, u ljeto 1917., provodi u bolnici gdje radi i Catherine. Njihov odnos se razvija, a Catherine ostaje trudna.

Krajem ljeta Frederic se vraća u službu i odlazi na bojište kod Gorice, gdje talijanska vojska doživljava poraz i prisiljena je na povlačenje. Za vrijeme povlačenja svjedoči egzekucijama viših časnika od strane njihovih kolega nezadovoljnih ishodom bitke. Zbog stranog naglaska, Frederica sumnjiče da je njemački špijun, a smrt izbjegava u zadnji trenutak, bacajući se u rijeku.

Razočaran, odlučuje napustiti vojsku i odlazi k Catherine u Stresu. Da bi izbjegao uhićenje zbog dezertiranja, s njom bježi u Švicarsku, veslajući preko Lago Maggiorea. Odlučuju provesti neko vrijeme odmarajući u unajmljenoj kolibi. U ožujku 1918. preseljavaju u Lausannu jer se bliži vrijeme Catherininog poroda. Porod je kompliciran i zahtjeva carski rez; dijete se rađa mrtvo, a zbog krvarenja ubrzo umire i Catherine. Roman završava kada Frederic, razočaran i očajan, napušta bolnicu.

Ekranizacije uredi

  • 1932. A Farewell to Arms: Režija: Frank Borzage; Glavne uloge: Helen Hayes, Gary Cooper i Adolphe Menjou.
  • 1957. A Farewell to Arms: Režija: Charles Vidor i John Huston; Glavne uloge: Jennifer Jones, Rock Hudson i Vittorio De Sica.
  • 1996. In Love and War: Režija: Richard Attenborough; Glavne uloge: Chris O'Donnell i Sandra Bullock. (Biografski film, oslanja se na Hemingwayeve doživljaje.)

Vanjske poveznice uredi