A Better Tomorrow

Bolje sutra

Originalni filmski poster
Režija John Woo
Producent Tsui Hark
John Woo
Scenario Chan Hing-Ka
Leung Suk-Wah
John Woo
Uloge Chow Yun-fat
Ti Lung
Leslie Cheung
Muzika Joseph Koo
Fotografija Wing-Hung Wong
Montaža Cinema City Production Co. Ltd.
Film Workshop
Distribucija Cinema City & Films Co.
Datum(i) premijere
8. februar 1986 (1986-02-08)
Trajanje 95 min.
Zemlja Flag of Hong Kong.svg Hong Kong
Jezik kantonski
Bolje sutra na Internet Movie Database

Bolje sutra (kineski: 英雄本色Jyutping: Jing1 hung4 bun2 sik1; doslovno "True Colors of a Hero") hongkonški je kriminalistički film iz 1986. koji je režirao John Woo a producirao Tsui Hark. Glavne uloge tumače Chow Yun-fat, Ti Lung i Leslie Cheung. Radnja se odvija oko policajca koji se razočara kada otkrije da njegov stariji brat radi za mafiju, ali ovaj se preobrati nakon odslužene zatvorske kazne te krene na put iskupljenja i napuštanja krminala. Film je imao dubok utjecaj na hongkonšku filmsku industriju, a kasnije i na međunarodnoj razini.

Iako je produciran sa skromnim proračunom te je bio relativno nepoznat sve do premijere (jer gotovo uopće nije bio reklamiran), slomio je hongkonške rekorde na kino blagajnama - 34,65 milijuna hongkonških $[1] - te postao i veliki hit u okolnim azijskim zemljama. Stekao je velik ugled te se našao na visokom drugom mjestu na anketi "100 najboljih kineskih filmova".[2] Kasnije su snimljena dva nastavka, A Better Tomorrow 2, koje je također režirao Woo, i A Better Tomorrow 3: Love & Death in Saigon, prednastavak koji je režirao Tsui Hark. 2010., snimljen je i južnokorejski remake, A Better Tomorrow koji je režirao Song Hae-sung.

RadnjaUredi

Kit radi u policijskom odjelu i ne zna ništa o kriminalnim radnjama svojeg starijeg brata Hoa, koji je član mafije. Mark je Hoov najbolji prijatelj te mu pomaže u poslovima krijumčarenja i lažnog novca. Prilikom jednog poslovnog događaja, Ho biva uhićen od policije. Mark pronalazi ljude koji su cinkali Hoa te se osvećuje. Prilikom razmjene vatre, koljeno mu nepovratno strada te je od tada prisiljen hodati uz metalne šipke. Nakon trogodišnjeg zatvora, Ho biva pušten na slobodu, ali njegov brat više ne želi ni čuti za njega te ga smatra razočaranjem. Krivi ga za smrt oca te za nemogućnost napredovanja u karijeri pošto se smatra da bi možda imao i daljnje veze za mafijom u obitelji.

Ho odluči okrenuti novi list i odbaciti svoju kriminalističku prošlost kako bi se pomirio sa bratom. Ipak, jedan mafijaš, Shing, želi ga prisiliti da se vrati mafiji i radi za njega. Ho pak ostaje pri svojem stavu. Zbog toga je Mark, koji zbog hendikepiranosti jedino još za mafiju može čistiti cipele i prati automobile, brutalno pretučen. Ho i Mark se udruže te uvjere Kita da se pridruži njihovom planu da unište mafiju. Ho ucjenjuje organizaciju na temelju kompromitirajuće zvučne vrpce te traži novac za istu. U završnom obračunu, Mark pogiba, dok Ho ubija Shinga. Nakon toga, Ho sam sebi stavlja lisica pri dolasku policije, kako bi iskazao poštovanje prema Kitu koji je cijelo vrijeme živio na ispravnom putu.

Glavne ulogeUredi

NagradeUredi

Bolje sutra osvoji oje dvije nagrade na Hongkonškim filmskim nagradama: za najbolji film i glavnog glumca (Chow Yun-fat), a nominiran je i za najbolju režiju (John Woo), scenarij, sporednog glumca (Waise Lee), montažu, fotografiju, scenografiju i glazbu.

KritikeUredi

Jeffrey M. Anderson je filmu dao četiri od četiri zvijezdice:

"Bolje sutra je Ratovi zvijezda Hong Konga. Uzdrmao je kino blagajne, slomio sve rekorde i promijenio način na koji se način filmovi snimaju. Ipak, bio je slabo poznat američkoj publici za razliku od kasnijih Woovih filmova...Bolje sutra može iznenaditi gledatelje zbog ogromnih, preuveličanih emotivnih ispada i opernog nasilja... Umjesto da je napravio da priča bude više nečuveno dodavajući potjere automobila, Woo, je dodao više emocija u nju."[3]

IzvoriUredi

Vanjske povezniceUredi