A-DNK je jedna od mnogih mogućih struktura DNK dvostrukog helika. Smatra se da je A-DNA jedna od tri biološki aktivne strukture dvostrukog heliksa, zajedno sa B- i Z-DNA. To je desnoruki dvostruki heliks koji je u znatnoj meri sličan sa zastupljenijom B-DNK formom, ali sa kraćom kompaktnijom heliksnom strukturom. Moguće je da se A-DNK javlja samo u dehidratisanom uzorcima DNK, kao što su oni koji se koriste u kristalografskim eksperimentima, i moguće je da se javlja u DNK-RNK hibridnim heliksima i u regionima dvolančane RNK.[1]

A-DNK struktura.

Struktura uredi

A-DNK je u znatnoj meri slična sa B-DNK. Ona je desnoruki dvostruki heliks sa velikim i malim žlebom. Međutim, A-DNK ima nešto veći broj baznih parova po rotaciji (što dovodi do manjeg rotacionog ugla), i manjeg aksijalnog pomeranja po obrtu. Posledica toga je produbljavanje glavnog žleba i umanjivanje manjeg žleba.

Reference uredi

  1. Basham B, Schroth GP, Ho PS (1995). „An A-DNA triplet code: thermodynamic rules for predicting A- and B-DNA”. Proc Natl Acad Sci USA 92 (14): 6464–6468. DOI:10.1073/pnas.92.14.6464. PMC 41538. PMID 7604014. 

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi