Ašanti (ili Asante) su jedna od najvećih etničkih grupa u Africi. Ašanti govore jednim od dijalekata akana. Prije evropske kolonizacije, Ašanti Konfederacija bila je jedna od vodećih država u Africi, pogotovo u periodu od 1570. to 1900. godine. Ašanti su svoju moć temeljili na zalihama zlata na području pod svojom kontrolom.

Trgovina robljem uredi

Drugi važan izvor moći Ašantija, koji je došao do izražaja pod vladavinom poglavara zvanih "Asantehene" bilo je sudjelovanje u afričkoj trgovini robljem. Ašanti su često zarobljavali pripadnike susjednih plemena te ih prodavali evropskim trgovcima robljem. Ta je trgovina postepeno odumirala od početka do sredine 19. vijeka, a pogotovo nakon britanske formalne zabrane ropstva, tako da je Ašanti konfederacija formalno zabranila trgovinu robljem 1850-ih.

Otpor Evropljanima uredi

Ašanti su bili od rijetkih afričkih država koja je bila u stanju ozbiljno se oduprijeti evropskim osvajačima. Britanija je vodila četiri rata protiv Ašanti kraljeva od 1826. do 1896. (tzv. Ašanti ratovi), od kojih se jedan ističe po tome što je u njemu po prvi put upotrijebljen čuveni mitraljez tipa Maxim. Godine 1900. Britanci su konačno pokorili kraljevstvo i preimenovali ga u koloniju Zlatnu obalu. Jedna od najomiljenijih ličnosti Ašanti historije je Yaa Asantewaa, vođa otpora protiv britanskog kolonijalizma u 1896.

Teritorija bivšeg Ašanti Kraljevstva je sada dio nezavisne države Gane. Nasljednik Ašanti prijestolja se nastavlja štvovati kao nominalni kralj od strane pripadnika Ašanti naroda.

Povezano uredi