491 je švedski crno-bijeli igrani film snimljen 1964. u režiji Vilgota Sjömana, poznat zbog toga što je zbog za tadašnje standarde eksplicitnog prikaza seksualnosti postao jedno od najkontroverznijih filmskih ostvarenja svog vremena.

491
kino- poster
RežijaVilgot Sjöman
ProducentLars-Owe Carlberg
ScenarioLars Görling
Vilgot Sjöman
Predložak491; autor:
Lars Görling
UlogeLars Lind
Leif Nymark
Stig Törnblom
MuzikaGeorg Riedel
FotografijaGunnar Fischer
MontažaLennart Wallén
DistribucijaSvensk Filmindustri
Datum(i) premijere
16. 3. 1964 (1964-03-16)
Trajanje101 min.
Zemlja Švedska
Jezikšvedski

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Larsa Görlinga, koji je također napisao i scenario. Nominalni protagonisti su šestorica mladih kriminalaca koji postaju predmetom socijalnog eksperimenta te umjesto u zatvor budu poslani u unajmljeni stan gdje će živjeti pod nadzorom dvoje socijalnih radnika, od kojih je jedan naivni idealist, a drugi cinični oportunist.

491 se isticao kritičkim stavom prema društveno-reformatorskim i socijalno-liberalnim tendencijama tadašnje švedske države, odnosno što je prikazivao sve akutniji generacijski jaz u švedskom društvu kroz mlade genercaije koje potpuno odbacuju tradicionalne vrijednosti i umjesto toga prakticiraju nihilistički i često destruktivni hedonizam. Daleko više pažnje je, međutim, privukao kršenjem dotadašnjih tabua u prikazu određenih oblika seksualnosti, pa tako jedan od likova u filmu postaje žrtvom homoseksualnog silovanja, dok djevojka (čiji lik tumači Lena Nyman) prakticira bestijalni odnos sa psom. Sjöman je velikim dijelom iskoristio kolaps dotadašnjih cenzorskih standarda u Švedskoj izazvan "puštanjem" Bergmanovog filma Šutnja prethodne godine. U drugim državama, međutim, prema 491 nisu imali previše razumijevanja, te ja tako u Norveškoj bio zabranjen za prikazivanje sve do 1971. godine. Nakon premijere je trebao biti prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, ali je pod pritiskom konzervativnih i crkvenih krugova tadašnje Zapadne Njemačke izbačen iz programa. Sjöman je nekoliko godina kasnije sa Lenom Nyman snimio još eksplicitniji film Ja sam radoznala, koji se često navodi kao jedno od najznačajnijih ostvarenja seksualne revolucije na svjetskom filmu.

Uloge uredi

  • Lars Lind ... Krister
  • Leif Nymark ... Nisse
  • Stig Törnblom ... Egon
  • Lars Hansson ... Pyret
  • Sven Algotsson ... Jingis
  • Torleif Cederstrand ... Mesar
  • Bo Andersson ... Fisken
  • Lena Nyman ... Steva
  • Frank Sundström ... Inspektor
  • Åke Grönberg ... Velečasni Mild

Vanjske veze uredi