3rd Rock from the Sun

3rd Rock from the Sun je američki televizijski sitcom koji se originalno emitirao na NBC-ju od 1996. do 2001. Radnja se vrtila oko "porodice" četiri vanzemaljca koji su spustili na Zemlju kako bi proučavali ljudska bića, istovremeno se pretvarajući (često na bizaran način) da su ljudi. TV-serija je bila prva koja je sadržavala 3D epizodu korištenjem tadašnjih filmskih tehnika.

3rd Rock from the Sun
Formatsitcom
KreatorBonnie Turner i Terry Turner
NastupajuJohn Lithgow
Kristen Johnston
French Stewart
Joseph Gordon-Levitt
Jane Curtin
Simbi Khali
Elmarie Wendel
Wayne Knight
Zemlja porijeklaFlag of the United States.svg SAD
Broj epizoda139 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanjecca. 21 min. (po epizodi)
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje9.1. 1996. – 22.5. 2001.

ZapletUredi

Radnja je prikazivala vanzemaljsku istraživačku ekspediciju čiji su članovi pokušavali živjeti kao "normalna" ljudska porodica u fiktivnom gradu Rutherford u američkoj državi Ohio. Stanovali u loft stanu. Humor je bio baziran na njihovim pokušajima da proučavaju ljudsko društvo odnosno da kao ljudska bića na Zemlji spoznaju ljudsko stanje. U kasnijim epizodama su se već bili privikli na Zemlju i bili više zainteresiran za svoj ljudski život nego za misiju, za što je kao moguće objašnjenje sugerirana urođena ljudska slabost kojoj su i sami podlegli.

Vrhovni komandant i vođa ekspedicije je bio Dick Solomon (koga je glumio John Lithgow), glava "porodice" koji uzima posao profesora fizike na Državnom univerzitetu Pendelton. Obavještajni oficir Tommy (Joseph Gordon-Levitt) je dobio tijelo tinejdžera i zadatak da se infiltirira u srednju školu (kasnije Univerzitet), dok je obavještajnom oficiru Sally (Kristen Johnston) i oficiru za vezu Harryju (French Stewart) ostavljeno da kao besposleni tridesetogodišnjaci provode vrijeme kao besposličari, odnosno na slabo plaćenim poslovima.

Izvor humora je često bio u kontrastu vanjskog izgleda i "ljudske" uloge likova s njihovim pravim vanzemaljskim karakterom. Dick je umjesto mudrog oca porodice prikazan kao arogantna budala. Unutar glamurozne ženske figure Sally se krila macho vojničina. Najstariji, najobrazovaniji i najiskusniji član grupe Tommy je bio prisiljen trpiti poniženja tinejdžerskog života i posljedice divljih hormona. Jedino se Harry, najbizarniji od svih likova, činio sretnim i uklopljenim u zemaljsko društvo, iako bi ga ponekad nad njim kontrolu preuzeo ugrađeni "radio" uređaj za komunikaciju s matičnim svijetom.

Jedan od stalnih ljudskih likova je bila profesorica Mary Albright (Jane Curtin), koja s Dickom dijeli kancelariju na univerzitetu, te s vremenom s njim počinje ljubavnu vezu.

3rd Rock from the Sun na prostoru bivše JugoslavijeUredi

U Srbiji je prikazivana prvobitno svake subote na Televiziji BK, dok je nakon par godina prikazivana na B92.Sada se prikazuje na HBO comedy. Serija u Hrvatskoj 1997. i 1998. emitirana na programu hrvatske privatne Mreže pod naslovom Treći kamenčić od Sunca.

BilješkeUredi

  1. 3rd Rock from the Sun "filming locations" at IMDb

Vanjske vezeUredi