3rd Rock from the Sun

(Preusmjereno sa stranice 3rd Rock From the Sun)

3rd Rock from the Sun je američki televizijski sitcom koji se originalno emitirao na NBC-ju od 1996. do 2001. Radnja se vrtila oko "porodice" četiri vanzemaljca koji su spustili na Zemlju kako bi proučavali ljudska bića, istovremeno se pretvarajući (često na bizaran način) da su ljudi. TV-serija je bila prva koja je sadržavala 3D epizodu korištenjem tadašnjih filmskih tehnika.

3rd Rock from the Sun
Formatsitcom
KreatorBonnie Turner i Terry Turner
NastupajuJohn Lithgow
Kristen Johnston
French Stewart
Joseph Gordon-Levitt
Jane Curtin
Simbi Khali
Elmarie Wendel
Wayne Knight
Zemlja porijekla SAD
Broj epizoda139 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanjecca. 21 min. (po epizodi)
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje9.1. 1996. – 22.5. 2001.

Zaplet uredi

Radnja je prikazivala vanzemaljsku istraživačku ekspediciju čiji su članovi pokušavali živjeti kao "normalna" ljudska porodica u fiktivnom gradu Rutherford u američkoj državi Ohio. Stanovali u loft stanu. Humor je bio baziran na njihovim pokušajima da proučavaju ljudsko društvo odnosno da kao ljudska bića na Zemlji spoznaju ljudsko stanje. U kasnijim epizodama su se već bili privikli na Zemlju i bili više zainteresiran za svoj ljudski život nego za misiju, za što je kao moguće objašnjenje sugerirana urođena ljudska slabost kojoj su i sami podlegli.

Vrhovni komandant i vođa ekspedicije je bio Dick Solomon (koga je glumio John Lithgow), glava "porodice" koji uzima posao profesora fizike na Državnom univerzitetu Pendelton. Obavještajni oficir Tommy (Joseph Gordon-Levitt) je dobio tijelo tinejdžera i zadatak da se infiltirira u srednju školu (kasnije Univerzitet), dok je obavještajnom oficiru Sally (Kristen Johnston) i oficiru za vezu Harryju (French Stewart) ostavljeno da kao besposleni tridesetogodišnjaci provode vrijeme kao besposličari, odnosno na slabo plaćenim poslovima.

Izvor humora je često bio u kontrastu vanjskog izgleda i "ljudske" uloge likova s njihovim pravim vanzemaljskim karakterom. Dick je umjesto mudrog oca porodice prikazan kao arogantna budala. Unutar glamurozne ženske figure Sally se krila macho vojničina. Najstariji, najobrazovaniji i najiskusniji član grupe Tommy je bio prisiljen trpiti poniženja tinejdžerskog života i posljedice divljih hormona. Jedino se Harry, najbizarniji od svih likova, činio sretnim i uklopljenim u zemaljsko društvo, iako bi ga ponekad nad njim kontrolu preuzeo ugrađeni "radio" uređaj za komunikaciju s matičnim svijetom.

Jedan od stalnih ljudskih likova je bila profesorica Mary Albright (Jane Curtin), koja s Dickom dijeli kancelariju na univerzitetu, te s vremenom s njim počinje ljubavnu vezu.

3rd Rock from the Sun na prostoru bivše Jugoslavije uredi

U Srbiji je prikazivana prvobitno svake subote na Televiziji BK, dok je nakon par godina prikazivana na B92.Sada se prikazuje na HBO comedy. Serija u Hrvatskoj 1997. i 1998. emitirana na programu hrvatske privatne Mreže pod naslovom Treći kamenčić od Sunca.

Bilješke uredi

  1. 3rd Rock from the Sun "filming locations" at IMDb

Vanjske veze uredi