3:10 to Yuma (film, 1957)

(Preusmjereno sa 3:10 to Yuma (1957 film))
Disambig.svg Za ostala značenja, v. 3:10 to Yuma.
V. također: 3:10 to Yuma (film, 2007)
3:10 to Yuma

kino-poster
Režija Delmer Daves
Producent David Heilweil
Scenario Halsted Welles
Predložak Three-Ten to Yuma; autor:
Elmore Leonard
Uloge Glenn Ford
Van Heflin
Felicia Farr
Muzika George Duning
Fotografija Charles Lawton, Jr.
Montaža Al Clark
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
7. august 1957 (1957-08-07)
Trajanje 92 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 1,85 mil. $ (SAD)[1]

U 3:10 za Yumu (eng. 3:10 to Yuma) je američki western film iz 1957. godine u kojem glavne uloge igraju Glen Ford i Van Heflin a kojeg je režirao Delmer Daves. Predstavlja ekranizaciju priče istoimene priče Elmorea Leonarda. Nakon što je pušten u javnost, film je dobro prihvaćen, te se još i danas vrlo cijeni.

RadnjaUredi

Nakon što vođa odmetničke bande, po imenu Ben Wade (Glen Ford), bude uhvaćen u jednom malom gradiću, lokalni rančer, Dan Evans (Van Heflin), biva nagovoren da ga potajno odvede u susjedni grad kako bi izbjegli sukob sa Wadeovom bezobzirnom bandom. Dok obojica provode vrijeme čekajući u hotelu vlak koji kreće za Yumu u 3:10, Wadeova banda saznaje sve o tajnom premještaju, nakon čega slijedi velika bitka pištoljima.

Glavne ulogeUredi

PrijemUredi

Nakon što je prvi put prikazan u ljeto 1957., film je postao zbog svojih prikaza predivne prirode, kao i svoje same kinematografije popularan kako među publikom, tako i među kritičarima.

Sljedeće godine, 3:10 za Yumu je bio nominiran za nagradu Britanske akademije filma i televizijskih umjetnosti u kategoriji najboljeg filma. Od svog prvog prikaza pa do danas, film je postao neizostavni dio programa raznih kabelskih televizija a samim tim je skupio i nekoliko generacija publike. Danas, široko je zastupljeno mišljenje kako je ovo jedan od najboljih vesterna ikada napravljenih.

ObradaUredi

Obrada filma U 3:10 za Yumu u kojem glavne uloge tumače Christian Bale i Russell Crowe je režirao James Mangold. Film je doživio svoju premijeru 7. rujna 2007. godine.

ZanimljivostiUredi

Warren Zevonova pjesma "My Ride's Here" sadrži rečenicu "To je vlak koji u 3:10 kreće za Yumu" (u originalu That's the 3:10 to Yuma).

IzvoriUredi

  1. "Top Grosses of 1957", Variety, 8 January 1958: 30

Vanjske vezeUredi