200 Motels (film)

film

200 Motels je film američkog glazbenika Frank Zappe i njegovog sastava The Mothers of Invention, koji je snimljen 1971.g. Direktor projekta je Tony Palmer i Zappa, a film je proizveden u "Pinewood Studiju", Engleska. Sudjelovanje na projektu uključuje i Ringo Starra, Theodore Bikela i Keith Moona. Dvostruki album sa glazbenim zapisom iz filma pod istim imenom izlazi iste godine.

200 Motels
RežijaTony Palmer
(vizualno)
Frank Zappa (karakterizacija)
Charles Swenson (animirana sekvenca)
Gillian Lynne
(koreografija)
ProducentHerb Cohen
Jerry D. Good
ScenarioFrank Zappa & Tony Palmer
Specijalni materijal;
Howard Kaylan
Mark Volman
Jeff Simmons
MuzikaFrank Zappa
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere1971.
Trajanje98 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet$679,000
200 Motels na Internet Movie Database

Film uredi

Niski filmski budžet navodno je iznosio 600,000$, što je uključivalo 7 dana snimanja i fotografiranja i 11 dana montaže. Mada je glavna tema filma bila pokazati; drugim riječima "život na cesti", usprkos brojnim glazbenim rock turnejama 20. stoljeća, tema filma se odnosi na Mephista, Kafku, Kubricka 2001

Film obuhvaća sastav "The Mothers of Invention" i engleski orkestar iz Londona "Royal Philharmonic Orchestra" kao i druge aktere poput Theodora Bikela i rock zvijezdu Ringo Starra, Larry the Dwarfa i bubnjara grupe The Who Keitha Moona.

Prema Zappinim tvrdnjama bilo je napisano tri scenarija do kraja snimanja filma. Direktor Tony Palmer, mnogi akteri snimanja i članovi sastava, svi su imali polovično gotove scenarije za film. Međutim ovaj projekt radikalno je promijenjen u posljednjem trenutku. Cijeli film je izbačen iz video vrpce i kasnije prebačen na ponovno montiranje. Zappa je izbacio neke scene iz filma i tako po svoj prilici napravio da se nikad neće moći vidjeti originalni izvornik tog projekta.

Glazba iz filma uredi

Glavni članak: 200 Motels

Dvostruki album istog imena sa filmskom glazbom, bio je dovršen isti tjedan kada i film. Produkciju albuma uzeo je Pinewood studio iz engleske, bez snimljenog materijala sa sastavom i orkestrom nego su to napravili dan poslije kada je film bio kompletiran. Kada je sve bilo gotovo, iznajmljuju studio u vlasništvu sastava The Rolling Stones i u njemu dovršavaju projekt do kraja tjedna. Prema tvrdnjama Franka Zappe nije sva glazba iz filma dostupna na albumu, niti se sva glazba sa albuma nalazi u filmu.

Album sadrži veliku raznolikosti u glazbenom stilu i satiričnoj parodiji, kao i jednu promašenu country skladbu "Lonesome Cowboy Burt", koju izvodi Jimmy Carl Black. Sastav The Mothers of Invention izvodi skladbe "Do You Like My New Car", "Shove It Right In" i "Magic Fingers". Manje mjesto na albumu dobiva i jedan gitarski solo i lirika kojom se na seksualni način obraća društvenom životu u Americi.

Vanjske poveznice uredi