20. venecijanski filmski festival

20. izdanje Međunarodne smotre filmske umjetnosti u Veneciji (ital. 20ª edizione della Mostra internazionale d'arte cinematografica di Venezia) je bio filmski festival održan u Veneciji od 23. augusta do 6. septembra 1959. godine.

Na njemu su glavnu nagradu Zlatni lav podijelila dva italijanska filma, oba na temu svjetskih ratova - La grande guerra, komedija o Prvom svjetskom ratu u režiji Marija Monicellija i Il generale Della Rovere, drama radnjom smještena u Drugi svjetski rat. Kup Volpi su osvojili američki glumac James Stewart za nastup u filmu Anatomy of a Murder te francuska glumica Madeleine Robinson za nastup u filmu Leda.

Na festival su vlasti tada komunističke Poljske birokratskom pogreškom poslale, Pepeo i dijamanti, film Andrzeja Wajde koji zbog politički delikatne teme (sukob sa poljskim antikomunistima iza Drugog svjetskog rata) nije bio namijenjen za distribuciju izvan poljskih granica. Jednom u konkurenciji, Pepeo i dijamanti su ostvarili izuzetan uspjeh, dobili Nagradu FIPRESCI i od Wajde učinili jednog od najpoznatijih sineasta svog doba.

Nagrade uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi