20,000 Leagues Under the Sea (film, 1954)

20,000 Leagues Under the Sea

originalni poster
Režija Richard Fleischer
Producent Walt Disney (van špice)
Scenario Earl Felton
Predložak 20000 milja pod morem; autor:
Jules Verne
Uloge
Muzika Paul Smith
Fotografija Franz Planer
Montaža Elmo Williams
Studio Walt Disney Productions
Distribucija Buena Vista Distribution
Datum(i) premijere
23. decembar 1954 (1954-12-23)
Trajanje 127 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 5 mil. $[1]
Bruto prihod 28,200.000 $[1]

20,000 Leagues Under the Sea (sh. 20000 liga pod morem, u bivšoj Jugoslaviji distribuiran pod naslovom 20000 milja pod morem) je američki science fiction pustolovni film snimljen 1954. godine u režiji Richarda Fleischera i produkciji Walta Disneya, poznat kao prvo ostvarenje njegovog vlastitog hollywoodskog studija, ali i kao jedno od najuspješnijih i najpopularnijih ostvarenja žanra.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana francuskog pisca Julesa Vernea. Radnja započinje 1868. godine kada se naučnik profesor Arronax (koga glumi Paul Lukas), njegov sluga Conseil (koga glumi Peter Lorre) i kitolovac Ned Land (koga glumi Kirk Douglas) ukrcaju na američki ratni brod koji nastoji uloviti tajanstveno morsko čudovište za koje se na kraju ispostavi da je podmornica po imenu Nautilus čiji zapovjednik, tajanstveni Kapetan Nemo (koga glumi James Mason) zarobi svu trojicu i vodi ih na putovanje svjetskim podmorjem.

20,000 Leagues Under the Sea je predstavljao jedan od najskupljih i najambicioznijih projekata tadašnjeg Hollywooda, u koga je Disney uložio ogroman budžet. Kao lokacije za snimanje su korišteni Bahami i Jamajka, a za pojedine scene je bila angažirana tehnička ekipa od 400 ljudi. Snimanje su obilježili brojni tehnički problemi, ali i nastojanje da se koriste novi, i što je moguće uvjerljiviji specijalni efekti. Završnica filma je, pak, bila pod snažnim uticajem tada aktualnog Hladnog rata, odnosno tjeskobe koje su u svjetskoj javnosti izazivali nuklearni pokusi. Film je doživio veliki uspjeh, te postao drugi najgledaniji film godine u SAD. Dobio je i izuzetno dobre kritike, pri čemu se isticala prilično kvalitetna glumačka ekipa, a posebno James Mason, kome je Nemo postao najbolja uloga u karijeri. Sljedeće je godine osvojio Oscare za scenografiju u boji i za specijalne efekte.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 Box Office Information for 20,000 Leagues Under the Sea. The Numbers. pristup 15. IV 2013

Vanjske vezeUredi