2. dodjela Oscara


2. dodjela Oscara je održana 3. aprila 1930. kao dio banketa u dvorani Cocoanut Grove u Hotelu "Ambassador" u Los Angelesu. Na njoj je losanđeleska Akademija odala priznanje najboljim filmskim ostvarenjima premijerno prikazanim u periodu od 1. augusta 1928. do 31. jula 1929. godine. Predstavljala je prvu takvu ceremoniju koja je bila javno prenošena preko radija, kao i prvu tokom koje pobjednici nisu bili unaprijed poznati.

2. dodjela Oskara
Nagrada američke Akademije za film
Organizuje Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka
Ceremonija
Datum 3. 4. 1930.
Mesto Ambassador Hotel
Los Angeles, Kalifornija, SAD
Voditelji William C. DeMille
Emituje n/a
Zvanični veb sajt oscar.go.com/
Pregled
Najbolji film The Broadway Melody
Ostvarenja sa najviše nagrada nema
Ostvarenja sa najviše nominacija In Old Arizona (5)
The Patriot
Hronologija
1. dodjela Oskara
3. dodjela Oskara

Organizatori su broj nagrada sa dvanaest smanjili na sedam. Također, nominacije nisu bile javno poznate, iako se o njima naširoko špekuliralo u Hollywoodu i medijima.

Specifičnost 2. dodjele je bila u tome da je ona predstavljala jedini slučaj u kome nijedan film nije dobio više od jednog Oscara. The Divine Lady je, pak, postao jedini film nagrađen Oscarom za najbolju režiju koju nije bio prije toga nominiran za najbolji film.

Organizatori su također zaključili kako je pauza od osam mjeseci iza isteka roka za nominacije i same dodjele preduga, pa je odlučeno da se sljedeća - 3. dodjela Oscara - održi već u novembru. Tako je 1930. bila jedina godina u historiji tokom koje su održane dvije dodjele Oscara.

Nagrade uredi

Pobjednici su navedeni prvi i podebljanim tekstom.[1]

Najbolji film Najbolja režija
Najbolji glumac Najbolja glumica
Najbolji scenario
Najbolja fotografija Najbolja umjetnička direkcija

Izvori uredi

  1. „The 2nd Academy Awards (1930) Nominees and Winners”. oscars.org. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-06. Pristupljeno 24. III 2012. 

Vanjske veze uredi