1968. na televiziji

(Preusmjereno sa stranice 1968 na televiziji)
1968. na televiziji
< · 1966 · 196719681969 · 1970 · >
na filmu

TV-serije (premijere) 

Globalni televizijski događaji uredi

  • 31. januar - U Turskoj sa emitiranjem započinje televizijski kanal TRT 1.
  • 27. februar - Tokom emisije CBS Evening News njen voditelj Walter Cronkite, koji je prethodnih mjesec dana proveo u Južnom Vijetnamu prateći američke snage kako se bore protiv komunista iznosi komentar u kome tvrdi da se rat ne može dobiti, odnosno da ga SAD moraju okončati pregovorima i povući svoje snage iz zemlje; s obzirom da je Cronkite uživao ugled kao neosporni autoritet i oličenje umjerenih stavova komentar izaziva šok u američkom političkom establishmentu, odnosno predstavlja signal da se javnost definitivno počela okretati protiv rata; nedugo potom je predsjednik Lyndon B. Johnson donosi odluku da se neće kandidirati za novi mandat i tako pokreće niz dramatičnih događaja, pa se Cronkiteov komentar često navodi kao jedan od najvažnijih u historiji televizije.
  • 6. april – U londonskom Royal Albert Hall održano natjecanje za Pjesmu Eurovizije, prvo emitirano u boji.
  • 2. maj - U Izraelu Izraelska radiodifuzna uprava započinje sa redovnim emitiranjem TV-programa.
  • 5. august - U Poljskoj na programu TVP1 prikazana prva epizoda špijunske TV-serije Važnije od života koja će steći kult-status, ali i popularnost izvan poljskih granica, postavši jednom od najuspješnijih ostvarenja u historiji poljske televizije.
  • 14. oktobar - Tokom svemirske misije Apollo 7 se prvi put prenose televizijski snimci iz orbite.
  • 17. novembar - Američka TV-mreža NBC, u nastojanju da se strogo drži unaprijed određenog rasporeda, prekida prijenos utakmice footballa između Oakland Raidersa i New York Jetsa te počinje emitirati TV-film Heidi; odluka izaziva bijes publike nakon što se ispostavi da su u posljednjim trenucima utakmice Raidersi uspjeli potpuno preokrenuti utakmicu, koja će nakon toga postati poznata kao Heidi utakmica, a američke TV-mreže uvode niz mjera sa ciljem da se u takvim situacijama omogući veća fleksibilnost programa.
  • 22. novembar - Na programu NBC emitiran Plato's Stepchildren, epizoda SF-serije Zvjezdane staze u kojoj se lik kapetana Kirka (koga tumači William Shatner) ljubi sa likom Uhura (koju tumači Nichelle Nichols), a što predstavlja prvi međurasni poljubac u historiji američke televizije.

Premijere TV-serija i redovnih emisija uredi

TV-serije i redovne emisije prestale s emitiranjem uredi

Izvori uredi