1967. na televiziji

(Preusmjereno sa stranice 1967 na televiziji)
1967. na televiziji
< · 1965 · 196619671968 · 1969 · >
na filmu

TV-serije (premijere) 

Phil Bloom, belgijska avangardna umjetnica, prilikom snimanja emisije Hoepla u studiju nizozemske TV-stanice VPRO 1967. godine.

Globalni televizijski događaji uredi

  • 15. januar – Američke TV-mreže CBS i NBC istovremeno prenose prvi Super Bowl.
  • 15. januar – The Rolling Stones prilikom nastupa u popularnoj američkoj TV-emisiji The Ed Sullivan Show pristaju na zahtjev voditelja Eda Sullivana da svoj veliki hit Let's Spend the Night Together (sh. Provedimo noć zajedno) izvedu sa stihovima "Let's spend some time together" (sh. Provedimo neko vrijeme zajedno), a što se smatra jednim od najpoznatijih slučajeva cenzure u historiji televizije.
  • 23. februar – The Beatles za popularnu muzičku emisiju American Bandstand umjesto studijske izvedbe svoje popularne pjesme Penny Lane i Strawberry Fields Forever izvode preko prethodno snimljenih kratkih filmova, koji se smatraju jednim od prvih modernih videospotova u historiji televizije.
  • 25. februar - NBC emitira specijalnu igrano-muzičku emisiju temeljenu na drevnoj engleskoj priči o Jacku i stabljici graha, a u kojoj Gene Kelly nastupa istovremeno sa animiranim segmentima koje je producirao studio Hanna-Barbera; emisija predstavlja prvu kombinaciju igranog i animiranog sadržaja u historiji televizije.
  • mart - Američka mreža CBS povlači odluku o obustavi snimanja popularne vestern TV-serije Gunsmoke nakon što je izazvala val nedogodvanja u javnosti, kome su se priključili kako dugogodišnji šef William S. Paley i članovi Kongresa; Gunsmoke će se nastaviti snimati još osam godina i postati rekorder po dugovječnosti TV-serija; istovremeno sa tom odlukom, donesena je odluka o obustavi snimanja sitkoma Gilligan's Island, koji se originalno trebao nastaviti snimati na jesen.
  • 1. maj - U SAD sa radom započinje United Network (također poznata i Overmyer Network), nova nacionalna televizijska mreža, koja će se, zbog nedostatka interesa među lokalnim TV-stanicama, na programu održati tek mjesec dana.
  • 15. jun - TV-stanica ATV0 u Melbourneu direktno prenosi konjske utrke u Pakenhamu u boji, što je prva takva emisija u historiji australijske televizije.
  • 25. jun - Emitiranje Our World, međunarodne specijalne TV-emisije u čijoj proizvodnji ili emitiranju preko satelita sudjeluje 16 TV-stanica iz 16-zemalja, a što je prvi događaj takvog tipa u historiji televiziji; u emisiji sudjeluju u The Beatles izvodeći pjesmu "All You Need Is Love," posebno komponiranu za emisiju.
  • 1. jul - BBC 2 prenosi Wimbledonski teniski turnir, postavši tako prvi evropski TV-kanal koji je emitirao televizijski program u boji.
  • 28. jul - Phil Bloom, belgijska avangardna umjetnica, u emisiji Hoepla na programu nizozemske TV-stanice VPRO nakratko pred kamerama pokazuje gole grudi, što je prvi takav slučaj u historiji televizije.
  • 6. august - Grand Prix Njemačke, utrka Formule 1 održana na Nürburgringu postaje prvi događaj koji su gledatelji u Zapadnoj Njemačkoj mogli gledati preko televizije u boji.
  • 25. august - Na sajmu IFA Berlin u 9:30 zapadnonjemački kancelar Willy Brandt simbolički pokreće redovno emitiranje programa u boji na kanalima ARD i ZDF.
  • 29. august - The Judgement, finale popularne TV-serije The Fugitive postaje najgledanija epizoda u historiji američke televizije, postavivši rekord koji neće biti oboren do 1980. godine.
  • 1. oktobar - Francuska i SSSR počinju emitirati televizijski program u boji koristeći standard SECAM.
  • 1. oktobar - Phil Bloom se tokom još jedne emisije Hoepla na nizozemskoj TV-stanici VPRO pojavljuje potpuno gola.
  • 2. novembar - SSSR pušta u pogon sistem repetitora koji preko satelita trebao omogućiti građanima gledanje programa državne televizije na cijeloj teritoriji; projekt je (uz osnivanje novog TV-centra Ostankino u Moskvi) dio nastojanja da se obilježi 50. obljetnica Oktobarske revolucije koja će kulminirati prvim direktnim prijenosom velike parade Sovjetske armije 7. novembra.
  • 2. decembar - BBC 2 počinje sa redovnim emitiranjem programa u boji.

Premijere TV-serija i redovnih emisija uredi


TV-serije i redovne emisije prestale s emitiranjem uredi

Izvori uredi