1960-e na televiziji

1960-e je period koji je u historiji televizije obilježio nastavak pozitivnih ekonomskih trendova vezanih uz poratni ekonomski bum, ali i razvoj novih elektroničkih tehnologija, prije svega tranzistora, koji su televizijske aparate učinili ne samo praktičnima za upotrebu, nego i jeftinijima i pristupačnima najširim slojevima stanovništva. To se, pak, počelo odražavati na televizijski program, prije svega u zemljama gdje je dominirala komercijalna televizija, a koji je postao dio masovne kulture, a televizija počela zamjenjivati novine i radio kao dotada glavni informativni medij. Na razvoj televizije je izuzetnu važnost kako uvođenje televizije u boji, tako i pronalazak satelitske televizije koji je omogućio da se televizija može pratiti i u dotada najpristupačnijim dijelovima svijeta, odnosno da se pojedini događaji mogu istovremeno gledati širom svijeta, a što je pred sam kraj decenije na najspektakularniji način demonstrirano globalnim televizijskim prijenosom spuštanja na Mjesec.

Događaji i trendovi

uredi
  • 23. jul 1962 - Zahvaljujući američkom telekomunikacijskom satelitu Telstar publika sa dvije strane Atlantika prvi put može istovremeno gledati televizijski prijenos.
  • 10. oktobar 1964 - Započinju Olimpijske igre u Tokiju, prve koje će zahvaljujući satelitskoj tehnologiji u direktnom prijenosu moći gledati publika na različitim kontinentima.
  • 23. februar 1967The Beatles za popularnu muzičku emisiju American Bandstand umjesto studijske izvedbe svoje popularne pjesme Penny Lane i Strawberry Fields Forever izvode preko prethodno snimljenih kratkih filmova, koji se smatraju jednim od prvih modernih videospotova u historiji televizije.
  • 20. jul 1969 - Apollo 11, američka misija spuštanja prvih astronauta na Mjesec direktno prenošena na televiziji; računa se da je prizor spuštanja Neila Armstronga na Mjesec pratilo 720 miliona gledatelja širom svijeta.