1943. na televiziji

1943. na televiziji
< · 1941 · 194219431944 · 1945 · >
na filmu

TV-serije (premijere) 

Globalni televizijski događaji

uredi
  • 8. maj– U Parizu s radom počinje Paris Télévision – Fernsehsender Paris, televizijska stanica pod kontrolom njemačkih okupacijskih vlasti, a čiji je direktor Kurt Hinzmann, bivši direktor berlinske TV-stanice Fernsehsender "Paul Nipkow". Rad je omogućio sporazum njemačke kompanije Telefunken i francuske kompanije Compagnie des Compteurs, a stanica kao standard uvodi njemački sistem od 441 linije.
  • jun – U SAD američko vojno zrakoplovstvo započinje eksperimentalni rad na televizijski navođenim jedrećim bombama koje sadrže radio-prijemnik i ikonoskopom koji stvara sliku od 625 linija. Prvi prototipovi su dovršeni u julu i testirani u augustu.
  • 12. oktobar - Osnovana je radio-difuzna kompanija American Broadcasting Company (ABC), koja će 1948. otpočeti s televizijskim programom i postati jedna od tri glavne američke TV-mreže.
  • 23. decembar – U američkoj gradu Schenectady lokalna TV-stanica WGRB emitira operu Ivica i Marica, što je prvi slučaj da se na američkoj televiziji jedna opera emitira u cijelosti.
  • U Njemačkoj kompanija Fernseh za potrebe Wehrmachta proizvodi prototipove televizijski navođenih bombi koje koriste tzv. Superikonoskop i Farnsworthov disektor.

Premijere TV-serija i redovnih emisija

uredi

TV-serije i redovne emisije prestale s emitiranjem

uredi

Izvori

uredi