1927. na televiziji

1927. na televiziji
< · 1925 · 192619271928 · 1929 · >
na filmu

TV-serije (premijere) 

Globalni televizijski događaji uredi

Dan Mjesec Događaj
7. januar Philo Farnsworth podnosi patent za cijev disektora slike, koji koristi cezij da bi elektronskim putem proizvodio slike.
7. april Bell Telephone Company prenosi govor američkog ministra trgovine Herberta Hoovera 320 kilometara preko telefonskih linija, što predstavlja prvu uspješnu demonstraciju televizije na većim razadljinama. Eksperimentalna stanica 3XN u Whippany u New Jerseyju počinje emitirati sliku na frekvenciji 1,575 kHz i zvuk na frekevenciji 1,450 kHz. Sistem koristi skener leteće točke a prijemnik je Nipkowljev disk koji prima slike od 50 linija širine 5 cm na neonskoj cijevi od 60 cm. Njega su razvili Herbert E. Ives i Frank Gray. Edna Mae Horner, operaterka poduzteća Chesapeake and Potomac Telephone Company, pomaže pri emitiranju i tako postaje prva žena na televiziji; pomaže gostima u Washingtonu i šalje pozdrave publici u New Yorku [1]. Tokom prezentacije gledatelji u New Yorku mogu vidjeti i čuti Ednu [2].
23. maj Prva demonstracija televizije pred širom publikom. Oko 600 članova Američkog instituta za elektrostrojarstvo i Instituta radio inženjera promatraju demonstraciju u zgradi Bell Telephone u New Yorku.
24. maj John Logie Baird telefonskom linijom prenosi televizijski signal od Londona u Glasgow.
7. septembar Philo Farnsworth postiže eksperimentalnu elektronsku televizijsku sliku u obliku linije u svojoj laboratoriji u ulici Green Street 202 u San Franciscu.[1]
7. septembar U Britaniji osnovano Televizijsko društvo, prva organizacija posvećena istraživanju i promoviranju koncepta televizije (od 1956. poznata kao Kraljevsko televizijsko društvo).
20. septembar John Logie Baird demonstrira prvi sistem za snimanje televizije. Njegov uređaj Phonovision VideoDisc snima slike od 30 linija i zvuk na komercijalnu gramofonsku ploču od 78 rpm.

Izvori uredi