1860 (film)

film
1860
Režija Alessandro Blasetti
Producent Emilio Cecchi
Scenario Alessandro Blasetti, Gino Mazzucchi, Emilio Cecchi
Predložak Gino Mazzucchi (priča)
Uloge
Muzika Nino Medin
Fotografija Anchise Brizzi, Giulio De Luca
Montaža Alessandro Blasetti, Giacinto Solito, Ignazio Ferronetti
Studio Cines
Datum(i) premijere
1934 (1934)
Trajanje 80 min.
Zemlja  Italija
Jezik italijanski
njemački

1860 je italijanski crno-bijeli historijski film snimljen 1934. u režiji Alessandra Blasettija, koji se smatra jednim od najuticajnijih ostvarenja italijanske kinematografije.

Radnja se događa za vrijeme Risorgimenta i opisuje događaje neposredno pred, i za vrijeme znamenitog Pohoda hiljade 1860. godine kojim je Giuseppe Garibaldi oslobodio Siciliju burbonske vlasti i tako omogućio ujedinjenje Italije. Protagonist, koga tumači Giuseppe Gulino, je sicilijanski patriot koji odlazi na kopno kako bi svoje sunarodnjake nagovorio da oružjem i dobrovoljcima pomognu ustanak protiv burbonskih tlačitelja, i čiji će napori kulminirati znamenitom bitkom kod Calatafimija.

1860 je napravljen pod snažnim uplivom tada dominantne fašističke ideologije, odnosno Mussolinijevog režima, koji je nastojao sebe predstaviti kao duhovnog nasljednika pokreta za slobodu i ujedinjenje Italije. Zbog toga film sadrži scene u kojima protagonist putuje vlakom do Genove i susreće likove koji iznose različita politička stajališta o sudbini Italije, prije nego što će se svi ujediniti pod Garibaldijevom zastavom u trijumfalnom pohodu na Italiju na isti način na koji se Italija ujedinila poslije Mussolinijevog marša na Rim.

Usprkos fašističke ideološke podloge, 1860 odaje duboki uticaj sovjetskih sineasta, a pogotovo Sergeja Ejzenštejna. Blasetti je od njega preuzeo načelo korištenja kolektivnog umjesto individualnog protagonista, odnosno angažmana naturščika umjesto profesionalnih glumaca, kako bi film dobio što veću autentičnost. Inzistiranje na "malim" ljudima je kasnije mnoge kritičare nagnalo da u 1860 vide preteču budućeg italijanskog neoralizma.

IzvoriUredi


Vanjske vezeUredi