Шеста личка дивизија

Шеста личка дивизија (такође позната као: Шеста хрватска дивизија и Шеста пролетерска дивизија "Никола Тесла") НОВЈ формирана је 22. новембра 1942 наредбом Врховног штаба од Прве, Друге, и Треће личке бригаде,. До 11. новембра 1943. у саставу је Првог хрватског корпуса, односно Четвртог корпуса НОВЈ, а затим у саставу Првог пролетерског корпуса.

Шеста личка дивизија
Segment НОВЈ
Jačina 4.230 војника и официра
Formacija Прва личка бригада
Друга личка бригада
Трећа личка бригада
Komandanti
Komandant Срећко Манола

Angažman
Bitke Напад на Грачац јануара 1943.
Операција "Вајс I"
Битка у Лапачком Пољу фебруара 1943.
Напад на Госпић маја 1943.
Десант на Дрвар
Операција "Рибецал"
Напад на Ваљево септембра 1944.
Београдска операција
Сремски фронт
Odlikovanja 19. марта 1944. проглашена "пролетерском"
Za latiničnu verziju vidi Šesta lička divizija.

Дивизија је у првом периоду након оснивања садејствовала операцијама Првог босанског корпуса у доњем току Уне. Током децембра и прве половине јануара изводила је нападе на италијанске, усташке и четничке посаде у Лици и северној Далмацији.

Током операције "Вајс I" дивизија је успешно сузбила и ограничила италијанских дивизија "Ре" и "Сасари", и у контраудару потукла делове дивизије "Сасари" у Лапачком Пољу, опколила их и нанела им тешке губитке. Након тога је, заједно са бригадама Осме дивизије преузела иницијативу у своје руке, и ликвидирала све непријатељске посаде у Лици изузев Госпића. Напад на Госпић маја 1943. почетком маја завршио се неуспехом.

Новембра 1943. дивизија прелази у Босну, где до августа 1944. у саставу Првог пролетерског корпуса учествује у интензивним борбеним дејствима. Током јула и августа пробија се према Србији под снажним немачким притиском који је кулминирао у операција "Рибецал" током августа. Вештим маневром Прва и Шеста дивизија успевају да отклоне притисак оперативне групе Друге оклопне армије и продиру у Србију. Током продора кроз Србију разбијају четничку Четврту групу јуришних корпуса, делове Српског добровољачког корпуса и слабије немачке делове, ослобађају Ваљево и укључују се у Београдску операцију.

Шеста личка дивизија је уз Тринаесту пролетерску бригаду прва југословенска јединица која је под борбом прешла мост на Сави 20. октобра 1944. и преко Земуна наставила наступање кроз Срем. Током новембарских борби на Сремском фронту почетком новембра претрпела је тешке губитке, па је извучена у позадину ради попуне, одмора, обуке и сређивања јединица.

На Сремски фронт дивизија се вратила ојачана и попуњена новиим регрутима, са 22. српском (од 8. октобра 1944.) и Артиљеријском бригадом (од децембра 1944.) у свом саставу. Учествовала је у пробоју Сремског фронта и ослобађању Ђакова и Славнонског Брода, а 9. маја ушла је у Загреб.

Указом Врховног штаба од 19. марта 1944. дивизија је за постигнуте успехе проглашена пролетерском и добила назив Шеста пролетерска дивизија Никола Тесла.

Спољашње везеUredi