Srpska napredna stranka

Srpska napredna stranka je politička stranka desnog centra koja uglavnom okuplje nekadašnje članove Srpske radikalne stranke koji su stali uz bivšeg zamjenika predsednika Tomislava Nikolića, nakon njegovog sukoba s Vojislavom Šešeljom.

Stranka je nastala u septembru 2008. godine, prvobitno kao poslanički klub Skupštine Srbije pod nazivom Napred Srbijo, u koji je ušlo (pored Nikolića) 17 poslanika SRS-a koji su posle toga izbačeni iz stranke.

Nastanak uredi

Tomislav Nikolić je od odlaska u Hag Vojislava Šešelja, optuženog pred Haškim tribunalom, bio prvi čovek Srpske radikalne stranke. Dva puta je bio kandidat SRS na predsedničkim izborima 2004. i 2008. koje je oba u drugom krugu gubio od Borisa Tadića. Odnosi između Nikolića i Šešelja su se pogoršali tokom 2008.

Sukob između njih dvojice je izašao u javnost nakon Nikolićeve izjave da će radikali u Narodnoj skupštini Republike Srbije glasati za usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, što je naišlo na otpor Šešeljevih pristalica.

Nikolić je 5. septembra 2008. podneo ostavku na mesto šefa poslaničke grupe i zamenika predsednika Srpske radikalne stranke i osnovao poslaničku grupu „Napred, Srbijo“. Sa svojim pristalicama, među kojima su bivši generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić i potpredsednik Narodne skupštine Srbije i bivši general Božidar Delić, 10. oktobra Nikolić je registrovao Srpsku naprednu stranku, a 21. oktobra je održana osnovička skupština u Sava centru.

Ime Srpska napredna stranka je nosila i jedna od najjačih stranaka iz vremena Kraljevine Srbije.

Spoljašnje veze uredi