Принцип рада релеја. У горњем дијелу слике, релеј је искључен. Контакти даље од електромагнета (жути цилиндар) су отворени. У доњем дијелу слике релеј је укључен, котва помјера средњи контакт који сад успоставља везу са десним. Десни пар контаката је дакле нормално отворен. Дијелови: 1) Електромагнет 2) Котва 3) Контакти

Релеј је направа која се користи за прекидање или успостављање струјног кола путем електромагнета који отвара и затвара струјне контакте. Оваква врста релеја се назива електромагнетски релеј.

Уз ову врсту, постоји и електронски релеј (енг. solid state relay) код којега прекапчање струјног кола врше полупроводнички елементи.

Принцип радаUredi

Електромагнет се обично састоји од многобројних намотаја бакрене жице на жељезном језгру. Када струја тече кроз жицу (примарно струјно коло), око електромагнета се ствара магнетско поље које привлачи жељезну котву. Котва носи на себи електричне контакте, који онда отварају или затварају секундарно струјно коло (струјни круг).

Када се прекине струја кроз електромагнет, он више не привлачи жељезну котву, и она са враћа у полазни положај, обично уз помоћ опруге. Тиме електрични контакти прекидају или успостављају струјно коло.

Дијелови релејаUredi

 
Дијелови типичног релеја: котва (енг. armature), опруга (spring), јарам или рам (yoke), контакти (contacts), електромагнет (coil).

Јарам или рам на себи држи електромагнет, који привлачи жељезну котву. Котва успоставља или прекида сет електричних контаката, а враћа се у полазни положај уз помоћ опруге, кад кроз електромагнет више не тече струја.

ВрстеUredi

Постоје обични (неутрални) и поларизирани (поларизовани) електромагнетски релеји. Код обичних, котва од жељеза ће бити привучена независно од смјера струје, дакле раде и на наизмјеничну и једносмјерну струју. Поларизирани релеји користе стални (перманентни) магнет, па су осјетљиви само на један смјер струје.

Подјела по функцијиUredi

Могу бити опште употребе, аутомобилски, телефонски, телеграфски, фреквентни, индукциони, струјни, струјно-напонски и други.

КонтактиUredi

Нормално отворени и нормално затворени контактиUredi

Већина релеја има више парова контаката. Да би се разјаснила операција истих, узима се да је нормално стање када струја не тече кроз електромагнет (релеј је искључен).

Тако ако је наведено да је одређени пар контаката нормално отворен, то значи да су ти контакти отворени кад је релеј искључен (нема струје кроз електромагнет) а затворени кад је релеј укључен. Обрнут случај вриједи за нормално затворене контакте.

Струја контакатаUredi

Прекопчавање једносмјерних струја је теже јер при сваком раздвајању контаката долази до искрења. Код наизмјеничне струје, долази до минимума струје 100 или 120 пута у секунди па контакти имају дужи вијек трајања.

Контакти су метални, често пресвучени слојем платине или сребра ради боље проводности.

Радни напон и струјаUredi

Обично су дати подаци слични овима: 12 -{Vdc}-, 120 -{Vac}-, 3 A. То значи да је радни напон електромагнета 12 -{V}- једносмјерног напона, а контакти су предвиђени за прекопчавање наизмјеничног напона 120 -{V}-, највеће струје не веће од 3 А.

Чести радни напони електромагнета (завојнице, примарног кола) релеја су 5, 12, 24 -{V}-. Чести радни напони контаката су 12 и 24 -{V}- истосмјерног напона, и 120 и 220 -{V}- измјеничног напона.

Спољашње везеUredi

Кориштена литератураUredi

  • Војна енциклопедија, Београд, 1974., књига осма, стране 119-120.